Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още едно заразено с антракс животно почина в Млада гвардия

Снимка: БГНЕС

Още едно животно е починало от антракс във варненското село Млада гвардия.

Кравата не е от животните на починалия от антракс преди два дни 53-годишен мъж от село Млада гвардия, а е от друг двор. Животното обаче е проявило същите симптоми. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев каза, че утре ще се търси терен за заравяне на трупа на животното, тъй като то не може да бъде изгорено, за да не се разпространява заразата. Ще се търси и мнението на специалисти, които пристигат във Варна.

Утре започва и ваксинация на всички животни в село Млада гвардия. Кметът на община Ветрино каза, че днес на заседание на комисия при него с участието на ветеринарни специалисти е била обсъдена и версията спорите на антракс да са дошли от съседното село Невша, тъй като наводненията са допринесли за това във водите да се съдържат подобни спори.

Утре на заседание на кризисния щаб при областния управител ще бъдат обсъдени всички варианти.

Всички взети проби от хора, консумирали заразеното месо, засега са отрицателни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Д. Денев: На този етап няма информация да има в търговката мрежа заразени с антракс наденици

Месото от кравата, която умря от антракс в село Млада гвардия, е продадено и преработено на наденици в цех във Варна. Това е посочено в доклада на Регионалната здравна инспекция . Собственикът на кравата Румен Янков , който по-късно е починал от..

публикувано на 18.07.15 в 18:40

Не е намерена кожа от заразената с антракс крава в Карнобат

В Карнобат не е намерена кожа от заразената с антракс крава, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Не е открита кожа от едро преживно животно при направена проверка в склад на прекупвач на такива стоки. Собственикът е отрекъл при проверка и..

публикувано на 18.07.15 в 16:28

РЗИ: месо от умрялата от антракс крава е продадено и преработено на наденици в цех във Варна

Месо от умрялата от антракс крава в село Млада гвардия,община Ветрино, е продадено и преработено на наденици в цех във Варна - това пише в доклада на Регионалната здравна инспекция . От РЗИ уточняват, че животното е било заклано на 7 юли след като..

публикувано на 18.07.15 в 16:19

Издирват трима души от "Аспарухово" заради заразеното с антракс месо

Полицията във Варна издирва още трима души от варненския квартал "Аспарухово" във връзка със заразеното от антракс месо, съобщи Стоян Пасев - областен управител на Варненска област. Според него ситуацията в региона е овладяна, рискът е минимален...

публикувано на 19.07.15 в 15:08

Ваксинация срещу антракс липсва дори в райони, където е задължителна

Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна, посочи пред "Хоризонт" председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков . Според него това може да доведе до много тежки последици и..

публикувано на 19.07.15 в 12:56