Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юли 2015 година

Снимка: Видинска света митрополия


Православната църква почита днес Св. пророк Илия. Илинденски литургии имаше във всички храмове, свързани с паметта на Пророка. В село Старопатица, Кулска духовна околия, бе извършено освещаването на новопостроения храм, наречен на Свети Илия.

Първа копка на православен храм "Свети Георги Победоносец" направи в село Войници кметът на Монтана Златко Живков. В община Монтана има 23 села, като само в две от тях все още няма храмове- Войници и Крапчане. Предстои първа копка и в село Крапчане, каза кметът.

Температурите достигнаха 35 градуса към 15 часа днес във Видин, термометрите сочеха 33 градуса в Монтана и 34 във Враца. "През следващите дни до края на седмицата времето ще бъде слънчево и горещо. Максималните температури ще са съвсем малко по-ниски- между 31 и 36 градуса, но към неделя отново ще се повишат и ще стигат 37-38 градуса", съобщи синоптикът Марияна Попова.

Въведена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 20 тона по пътищата в областите Видин, Враца и Монтана, съобщиха от агенцията "Пътна инфраструктура". Ограничението е заради високите температури. Тежкотоварните автомобилите трябва да изчакат извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението.

Безплатна минерална вода раздаваха днес във Враца от 11 до 17 часа. Инициативата на Общината е провокирана от илинденските горещини. Пунктът се намира пред централния вход на сградата на "Българския пощи" ЕАД в центъра на Враца и ще работи и в следващите дни, докато температурите са над 35 градуса. На мястото ще има и медицинско лице, което ще измерва при необходимост кръвното налягане на пожелалите това. В инициативата на Общината се включват и доброволци от Българския червен кръст във Враца. Два пункта за раздаване на минерална вода има в Монтана- на централния площад и пред сградата на Общината. Безплатна минерална вода раздават и в Плевен- от днес до края на работната седмица. Плевенчани ще могат да се разхладят пред сградата на местната администрация всеки ден от 10:00 до 16:30 часа.

Жители на Мизия правят подписка, която ще изпратят до компетентните министерства, с настояване проби от питейната вода да бъдат взети и изследвани от независими лаборатории. "Подписката сме инициирали във връзка с качеството на водата, което е видимо влошено и това е поне от една година насам. В повечето райони на града водата тече кафява, мътна и просто сме обезпокоени. Преди около месец имаше забрана от РЗИ Враца (Регионалната здравна инспекция- бел. ред.), в което се казваше, че водата изобщо не става за питейни и битови нужди. След около 4-5 дни тази забрана падна, което буди много въпросителни как за 4-5 дни тази вода се оправи, въпреки че видимо тя си е същата. Точно за това настояваме да се направи комисия, която да изготви проби. Ние също искаме да получим такива проба, която да можем да изследваме, където решим", каза председателят на сдружение "Гражданско общество за община Мизия" Ирена Дахлева. Подписката е подкрепена от над 400 души. Тя ще се събира до края на седмицата, след което ще бъде изпратена до ресорните министерства. Жителите на Мизия са недоволни и от режима на водоподаването в града, каза още Ирена Дахлева: "Този режим се мени всеки ден. Не можем да разберем на каква логика е подчинен този режим. Хората са изключително недоволни, защото в тези горещини да нямаш вода на чешмата, да нямаш вода, с която да влезеш да се изкъпеш, това просто е ужасно." Режим на водоснабдяването в Мизия се въвежда за първи път за последните 36 години, каза заместник кметът Николай Нековски. Той заяви, че въпросът ще бъде обсъден с водоснабдителното дружество и Общинския съвет в Мизия: "Има режим, но ние не сме го подписали. Аз съм в този град от 36 години, никога не е имало режим. За първи път е това. Нямам обяснение, но ще разберем, ще искаме среща. Сега имаме и сесия и ще питаме. 24 часа пускат, 24 няма, което е абсолютно ненормална история." От водоснабдителното дружество във Враца посочват в писмо до Община Мизия, че поради понижения дебит на водоизточниците, предлагат да бъде въведен временен режим на водоснабдяването и забрана за използването на водата за напояване, миене на автомобили и т.н. От пресцентъра на дружеството обясниха, че режимът все още не е въведен. Периодът и часовете, в които водата ще бъде спирана, се уточняват в момента. Яснота се очаква да има до утре- 21 юли. Временен режим на водоподаването е имало миналата седмица в района на улица "Георги Димитров" в Мизия. Той е бил въведен поради възникнала авария. Водоноски са били доставени за населението в засегнатите райони, обясниха още от дружеството.

Приключва ремонтът на уличната мрежа в Дунавци, област Видин. Рехабилитацията се извършва според плана за капиталови разходи на Община Видин, каза кметът на Дунавци Димчо Скорчев: "В петък докараха машините и в събота до 14 часа половината от започнатото го направиха, днес продължават да го правят. Надявам се до следобяд ще свършат с ремонта почти навсякъде."

Община Видин изпрати писмо до Районната прокуратура и до Областната дирекция на МВР във връзка с докладна от кметския наместник на село Синаговци Иван Иванов заради многократни оплаквания на жители на селото от агресивни домашни кучета, собственост на Валери Трифонов и Даниела Лозанова. В докладната се съобщава за нов случай с нахапано дете на 16 юли. Общината настоява в писмото да бъдат предприети спешни мерки за извеждането на кучетата от собствениците им. Жители на Синаговци организираха протест тази сутрин и затвориха за кратко пътя за Видин.

Трудовата инспекция в Монтана състави 12 акта на строителни фирми от региона. Строителните дейности са засилени по време на летните месеци. Инспекторите са извършили проверки на 30 обекта в сектор "строителство", като са констатирани 135 нарушения, съобщи директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Монтана Димитър Петров. Проверките продължават. "Нашето внимание повече е насочено към условията на труд към тези строителни обекти и 81 нарушения", каза Димитър Петров.

Всички физически лица, получили доходи от друга стопанска дейност (земеделски стопани, хора със свободни професии или наемодатели), които са им платени от други физически лица са длъжни сами да определят и внесат авансовия си данък върху доходите за второто тримесечие на 2015 година до 31 юли. Това съобщават от Националната агенция по приходите. Субсидиите, изплатени на земеделските производители се считат за доход и за тях се дължи авансов данък от получателите им, допълват от приходната администрация.

Община Плевен събра за шест месеца 67% от плануваните местни данъци и такси. Постъпленията в общинския бюджет са общо 12 328 300 лева към 30 юни. Приходите през 2015 година са с 600 000 лева повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от Общината.  

В Берковица от днес- 20 юли, започва премахването на въздушни кабелни мрежи. Със заповед кметът на Общината е възложил на частен изпълнител принудително да премахне незаконните мрежи на две от фирмите, които доставят интернет и телевизионни услуги. Рязането на кабелите ще се извърши на четири етапа, от 20 юли до 12 август, със съдействието и на Районното управление на полицията в Берковица. Заповедта е издадена във връзка с доказани от Дирекция за национален строителен контрол- ДНСК, нарушения при поставянето на кабелните съобщителни мрежи, като не са спазени изискванията на Закона за електронните съобщения, разпоредбите на Закона за устройство на територията- ЗУТ, и на Наредба №17 за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях. Заповед за премахване на въздушни електронни съобщителни мрежи е издадена още през 2011 година, когато органите на ДНСК извършиха проверки по законосъобразността на изградените въздушни електронни съобщителни мрежи във всичките 28 областни центрове в страната и в по-голямата част от населените места, с над 10 000 жители, в т.ч. и Берковица. След измененията на ЗУТ от 26.11.2012 година, компетентен орган за премахване на незаконните строежи от четвърта и пета категория, каквито са въздушните кабелни мрежи, е кметът на община.

Регионалният съюз на потребителите (РСП) във Видин проведе 5-та юбилейна отчетно-изборна конференция. Присъстващите общо 40 делегати получиха за празника поздравителни адреси от председателя на Общинския съвет във Видин Пламен Трифонов и от кмета Герго Гергов. "Огромна и важна е ролята на Съюза за добрите и коректни отношения между търговци и потребители", каза заместник кметът на Видин Борислава Борисова. Над 1500 души членуват в Регионалния съюз на потребителите във Видинско. РСП Видин е учредена като независима надпартийна организация преди 25 години. "Време, през което, с цената на огромни усилия, РСП Видин доказва своята обществена необходимост", каза председателят Йордан Гергов. С решение на Общинския съвет във Видин неправителствената организация разполага с офис в центъра на града, на ул."Градинска" №4.  

Пет училища от областите Видин, Монтана и Враца са в първата стотица по резултати от националното външно оценяване след седми клас. Още седем училища от Северозапада са във втората стотица. Най-добре стои видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", която е на 18 място. Веднага след нея се нарежда Природо-математическа гимназия "Св. Климент Охридски" Монтана. На 44 позиция по резултати е Природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" Враца. Четири места по-надолу е Основно училище "Петър Парчевич" Чипровци. На 94 място е Първо основно училище "Никола Първанов" Лом. Във втората стотица са: Основно училище "Иван Вазов" Видин- 101 място; Основно училище "Отец Паисий" Видин- 117 място, Основно училище "Георги Стойков Раковски" село Бързия- 135 място. На 171 място по общ резултат е Четвърто основно училище "Иван Вазов" Монтана, а на 186 място е Tрето основно училище "Д-р Петър Берон" Монтана. Сред първите двеста са още Първо основно училище "Никола Йонков Вапцаров" Берковица- 187 място и Oсновно училище "Христо Ботев" от монтанското село Мърчево- 196 място. Резултатите са обобщени на база на данните от Портала за отворени данни на Република България, от Таня Рашева, родител. Училищата са класирани спрямо общия им резултат от всички матури. Събрани са резултатите от матурите на всяко училище по всеки предмет и са съотнесени спрямо максималния резултат от 246 точки. Националното външно оценяване след 7-ми клас се проведе в 1841 училища в България. На първите три места в класацията са: Частно основно училище "Света София" София, Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" Варна.

Учредителна среща на Инициативен комитет за създаване на държавен интегриран професионален колеж се състоя днес в Монтана. Приемът в новия колеж ще започне от есента на тази година, съобщи депутатът от Реформаторския блок доц. Борислав Великов, председател на Инициативния комитет. Колежът ще дава четвърта професионална степен на обучение по специалностите селско, горско и рибно стопанство, администрация и административно управление, техника, архитектура и строителство. Колежът ще бъде държавен, но има подкрепата на местния бизнес и програмата за обучение ще бъде съобразена с нуждите на бизнеса. "Целта е да помогнем за икономическото и демографското стабилизиране на Северозападна България", коментира доц. Борислав Великов. Участниците в срещата подписаха Меморандум до институциите от законодателната и изпълнителната власт, които имат отношение към темата.

В Медицинския университет в Плевен започна втори прием на кандидатстудентски документи за медицински сестри, акушерки и още шест специалности. Желаещите имат възможност да кандидатстват до 23 юли. Приемът по държавна поръчка и таксите за обучение на студентите остават непроменени от миналата година. 

Номинации за званието "Почетен гражданин на град Берковица и Общината" се приемат в Общинския съвет на туристическия град. Временна комисия ще приема предложенията, съгласно Наредбата за символиката и отличията на Общината. Номинации могат да правят общинските съветници, кметът на общината, неправителствени организации, обществени комисии и творчески съюзи. Изискванията са номинираните да са неосъждани български и/или чуждестранни граждани, които са проявили героизъм и хуманност в екстремни или аварийни ситуации,  дарители, чиито жестове са с непреходна стойност за града и общината и хора, които имат особени заслуги от обществена значимост, включително и посмъртно. Крайният срок за приемане на предложенията е 15.08.2015 година. Номинациите ще бъдат гласувани от Общинския съвет. Почетният знак ще бъде връчен на 8 септември, Рождество на пресвета Богородица, когато е празникът на града. Сред почетните граждани на града под Ком от 1998 година до сега са: състезателят по биатлон Павлина Филипова; треньорите Георги Ганчев и Димитър Гаврилов; писателят Йордан Радичков; създателят на Берковската духова музика- Красимир Цветков; проф. д-р Александър Чирков, Милан Миланов- Революцията. Последният награден е Крум Николов-Шолето, за участието му в отстраняването на щетите от наводнението, сполетяло Берковица на 4 септември миналата година.

Снимка: Нора ЙоцоваИнициативата "С книжка в ръка- весела игра", организирана от видинската библиотека и Общински фонд "Читалища", започна днес в Крайдунавския парк. Тя е част от фестивала "Дунавски вълни". Библиотеката ще се включи през тази седмица във фестивала  в понеделник, сряда и петък. "Днес сме подготвили изненада за децата- техните любими приказки, откъси от приказки, като те трябва да познаят от коя приказка е откъсът, корици на приказки, много гатанки, фрисби, което могат да хвърлят, въже за скачане. В понеделник и петък ще сме около лисичките в градската градина, от 16 до 18 часа, а в сряда- на детската площадка на ж.к. "Гео Милев", от 10 до 18 часа, където библиотекари освен, че ще играят с деца, ще почистят и площадката", каза за Радио ВИДИН библиотекарят Таня Николова.

С изпълнение на обреден танц за прогонване на зли сили и болести от калушари от Състава за автентичен фолклор при читалището в козлодуйското село Хърлец започва официалното откриване на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация във Враца. Единадесетият събор в Копривщица е посветен на 50-ия юбилей от първото му издание през 1965 г. Той ще се проведе под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Обредният танц "Калуш", изпълняван от мъжете в Хърлец, е обявен за "живо човешко съкровище" и е вписан в Националната листа на  нематериалното културно наследство на световната организация, допълват в съобщението. Веднага след официалното откриване на националния събор на централната сцена започва четиричасовата програма на самодейците от област Враца.

Международният фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка" ще се състои за втори път от 23 до 26 юли на археологическите разкопки на праисторическото селище на първата земеделска цивилизация в Европа, което се намира край врачанското село Оходен. Това съобщиха от Младежкия дом във Враца. Второто издание на фестивала за древни култури ще събере на едно място научни работници, археолози, студенти, ученици и представители на неправителствени организации от страната и чужбина. В четирите дни на фестивала са предвидени научни дискусии, творчески работилници, археологическо училище и демонстрации на експериментална археология, театрални реконструкции на древни ритуали и други събития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00