Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група френски депутати и сенатори ще посетят Русия и Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група френски депутати и сенатори ще посетят Русия и Крим от днес до събота. Те ще имат срещи в Москва, Ялта и Севастопол. Посещението има за цел главно наблюдението на ситуацията в Крим, по думите на депутат-центрист, участващ в групата.
Десетчленна група от френски депутати и сенатори заминава на няколкодневно посещение в Русия и Крим. Това съобщи водачът на групата Тиери Мариани. Депутат от десницата и бивш министър на транспорта, той неведнъж е изявявал подкрепата си за политиката на Москва в украинския конфликт.
Пред в. "Монд" Мариани уточнява, че визитата е подготвяна от 26 юни и френското външно министерство е било уведомено за нея, но не е дало одобрението си. Мариани смята, че френско-руският диалог на парламентарно ниво трябва да бъде поддържан, но отрича да прокарва паралелна дипломатическа линия на официалната френска позиция. Не говорим от името нито на правителството, нито на Националното събрание  уточнява той. Според центриста в групата Ив Позо ди Борго посещението има за цел наблюдение на ситуацията.
Според обявената програма парламентаристите ще разговарят в Москва с председателя на Руската дума Сергей Наришкин, преди да отпътуват за Ялта и Севастопол за среща с местни ръководители и асоциации на малцинствата. Те ще посетят и френското военно гробище в Севастопол.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!