Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медна монета от времето на Иван Александър откриха в Мисионис

Снимка: БГНЕС

Уникална медна монета от времето на цар Иван Александър е сред находките от разкопките на древния град Мисионис край Търговище. Монетата е сечена в неизвестна монетарница между днешните Добрич и Варна.

Само за десетина дни от началото на археологическото лято са открити няколко артефакти, които говорят, че жителите на  "Мисионис" са поддържали много сериозни икономически  връзки с околните центрове Варна и Търново, обобщи проф. Николай Овчаров и разказа за открита още една монета.

Едната от тях е сребърна монета на цар Георги Тертер, която е уникална според най-добрия български нумизмат, професор Дочев от филиала на Археологическия институт във Велико Търново. Уникална е защото тези монети имитират венецианските, а тази е още по-рядка защото е единствената монета  на която Георги Тертер е означен с титлата си цар. Такава монета до този момент не е откривана. 

Сред най-новите находки са  гръдна икона на Света Богородица от 10-11 век, глинена лампа със стилизирани гроздове, каменна тесла и необичайно голяма рибарска кука.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!