Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасна остава обстановката в района на пожара в Рила

| обновено на 24.07.15 в 21:09
Снимка: БГНЕС

Сложна и опасна остава обстановката в алпийската част на Природен парк "Рилски манастир", където от снощи бушува пожар. Засега екипите от служители на МВР, горските стопанства и двата хеликоптера успяват да ограничат огъня в периметъра на 50 декара, но горещото и сухо време, както и недостъпността на мястото правят работата изключително тежка, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Хората, които са участвали в гасенето днес, поетапно слизат от планината. През нощта 17 служители на пожарната и горските стопанства ще останат да наблюдават огнището на пожара и, доколкото е възможно, да не допуснат неговото разрастване. На заседание на кризисния щаб е направена организация за утрешния ден, който ще бъде решаващ, каза главен комисар Николов. Две групи от по 70 човека тръгват към пожара в 5:30 сутринта.

Към 7:00 часа към нея ще се присъединят и 35 души от Министерство на отбраната и двата хеликоптера, обясни главен комисар Николай Николов.

В 8:00 ще започне работа пунктът, на който ще се събират доброволците. Те ще бъдат инструктирани за преките си задачи, които са предимно логистични - доставка на вода, шлахове и съоръжения.

Това е най-важното - да не допуснем рязкото разрастване към гората, посочи Николов.

В момента районът в близост до пожара се проучва за наличие на естествени водоизточници.

Задачите, които имаме утре да решаваме, са доста по-сериозни от гасенето. Трябва да намерим вода, било тя и на 3 километра от там, и да успеем да я откараме на мястото на пожара. Смятаме, че утре е един много решителен ден. Нещата, които ще направим, трябва да дадат положителен резултат, каза още Николов.

Полицията работи по разследване на причините за пожара, като най-вероятно огънят е тръгнал от запалено и неугасено огнище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гл. комисар Николай Николов: Човешка намеса е причината за пожара в Рила

Човешка намеса е причината за пожара в Рила, заяви в предаването "Хоризонт за вас" директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защота на населението" главен комисар Николай Николов . За мен е 100% сигурно, че е човешка намеса. Дали тази..

обновено на 24.07.15 в 19:41

Пожар обхвана 50 декара в Рила

Сухи треви и храсти горят в Алпийската част на Рила, на 2000 метра надморска височина. Към момента пожарът е обхванал 50 декара територия. Мястото е недостъпно за техника. Около 60 души правят просеки за ограничаването на огъня. Работи се изключително..

обновено на 24.07.15 в 15:39

Пожар гори в алпийската част на Рила планина

За това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка. Тя посочи, че пожарът е обхванал около 30 дка сухи треви и храсти, в района на вр. „Върла“. На място има екипи на противопожарната служба на горското стопанство...

публикувано на 24.07.15 в 12:19