Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес климатът се влошава за втори пореден месец

Снимка: архив

Бизнес климатът се влошава за втори пореден месец, отчита Националният статистически институт (НСИ). И през юли като основна причина за влошаването е посочена несигурната икономическа среда. За месец общият показател за бизнес климата намалява с 1,8 пункта.

Предприемачите от промишления сектор се тревожат от намаляване на износа. Въпреки че обезпечаването с поръчки остава на нивото от април, от бранша се опасяват от намаляване на натоварването през следващите три месеца.

Предстоящото увеличение на цената на тока за бизнеса не е изведено като отделна причина, като от националната статистика обясниха за "Хоризонт", че в правените от тях анкети не се изисква от предприемачите да посочат в какво се състои несигурността на средата, с която те основно аргументират влошените си очаквания.

Представители на бизнес организации, които утре ще излязат на протест заради цената на тока, обаче бяха категорични, че това е сред основните причини за влошаването на стопанската конюнктура. При строителството средно фирмите имат договори за следващите пет месеца, което е минимално намаление спрямо април. Предприемачите от секторите търговия на дребно и услуги също са с влошени очаквания за следващите три месеца. Те прогнозират намаляване на търсенето и запазване на цените на същото ниво. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!