Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2000 бежанци бяха спасени в Сицилийския пролив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежедневни са операциите по спасяване на имигранти между либийските териториални води и Сицилийския пролив. През последните 24 часа под ръководството на италианската брегова охрана беше оказана помощ на 1810 бежанци. Тези хора са били спасени в пет различни операции. В някои от тях, с участието на кораби от европейската програма "Тритон", като ирландския военен кораб "Ле Ниам". Той е съдействал на най-драматичната ситуация с плавателен съд, превозващ 522 души, сред които телата на 13 починали. Не е ясна причината за смъртта им.

Във всички спасителни операции участие са взели медицински екипи от хуманитарната организация "Лекари без граници" и шведски патрулен кораб. Отделно, на борда на патрулиращ в Сицилийския пролив малтийски плавателен съд до пристанището на Кротоне в южната италианска област Калабрия бяха превозени 270 имигранти от различна националност, сред които жени и деца. Всички са настанени в специален център за прием на бежанци.

Само за периода януари – юни тази година в Италия са дошли 67 500 души. Според политическото движение "Пет звезди", държавите - членки на ЕС, които предлагат логистични операции в Средиземно море, не показват солидарност в цялостното управление на явлението бежански поток.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!