Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от пожарите се дължат на небрежност

смята инж. Димитър Баталов, директор на Дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите

| обновено на 30.07.15 в 16:13
Пожарът в Рила е ограничен, все още има места, където тлее, но има дежурни, които наблюдават постоянно, ако се разрасне наново да бъде потушен, каза в ефира на Радио София инж. Димитър Баталов – директор на Дирекция „Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите. Опасност за подновяване реално има, тъй като горят торфени находища и коренова система.

Статистиката показва, че от началото на годината до момента са възникнали 140 горски пожара, като за сравнение за цялата минала година горските пожари са 150.

Според инж. Димитър Баталов 80% от пожарите се дължат на небрежност. Важно е гражданите да знаят, че огън не трябва да се пали на разстояние по-малко от 100 метра от горите. Около горите има специално регламентирани места за палене на огън, но в горещия сезон от Изпълнителна агенция по горите препоръчват напълно да избягваме паленето на огън, тъй като вятърът може да насочи огъня в неочаквана посока и да подпали изсъхнали треви наоколо.

Проверки за нерегламентирани къмпинги се правят по цялото Черноморие. До момента те са показали, че има незаконно изсичане на дървета, за да може да се освободи повече място за палатки. А насъбраната дървесина през нощта се пали, което създава опасност и за пожари. Има издадени вече 9 акта само за 2 дни. Инж. Димитър Баталов припомня, че размерът на актовете за нерегламентирано палене на огън варират от 50 до 500 лв.

„Хората не трябва да се съобразяват само с контролните органи, а би трябвало да се съобразяват с изискванията - да не се палят огньове на непозволени места, в близост до гората, в сухи треви", съветва инж. Димитър Баталов.

От Изпълнителна агенция по горите имат предложение субсидии да не се изплащат на земеделски производители, които опожаряват пасищата и ги почистват по този начин. Според инж. Баталов 60% от пожарите възникват точно от подпалване на стърнища и пасища и тази практика трябва да бъде преустановена.

Годишно разходите, които се правят за погасяване на щетите от пожари са около 5 милиона лева, като е имало години с над 50 милиона разходи. Ако се прибавят и щетите, които се нанасят на местообитанията на дивеча, деструктурирането на почвата, въглеродният двуокис, който се отделя при пожара, размерът на щетите нараства значително.

8% от горския фонд в страната се контролира с противопожарни кули. За съжаление, отбеляза инж. Бакалов, за момента кулите се строят на парче, т.е. всеки си харесва място, построява кулата, като различните общини изграждат кули с различен софтуер, несъвместими помежду си. Затова е необходимо да се направи единна система за разполагане на тези кули, така че цялата територия на страната да бъде обхваната от пожаронаблюдение.

Според инж. Баталов това ще спомогне за ранното овладяване на пожарите, което от своя страна води и до по-малко разходи, които всъщност идват от данъкоплатците. “Колкото по-малко пожари стават, толкова повече средства могат да бъдат насочени към други дейности. Например за техника.“

Инж. Баталов отбелязва, че страната ни разполага само с 2 хеликоптера за гасене на пожари „Основно се разчита на жива сила, което отнема много време, енергия и средства, а някои места са труднодостъпни и стигането до тях отнема часове."

Чуйте разговора на Мариана Гомилева с инж. Димитър Баталов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия