Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава проучването на крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Снимка: Катя Чорова

След повече от 20-годишно прекъсване, крепостта Ряховец край днешния град Горна Оряховица отново беше проучвана това лято. Старата крепост вече има статут на недвижима културна ценност с национално значение.
"Тя е съществувала още от времето на траките и това доказват намерените керамични съдове и крепостни стени", каза ръководителят на разкопките Илиян Петракиев: Животът на крепостта започва някъде около 1300-1200 години преди новата ера, тракийски период, античен период, който е краят на IV-ти век и средновековен период - ХII-ти-XIII-ти век.
През Средновековието Ряховец, която е на площ 43 декара, е имала крепостни стени с дебелина до 8 метра: Това е най-солидната крепост от отбраната на средновековната столица на България Търновград.
Според научния консултант на разкопките професор Хитко Вачев, Ряховец е била крепостта-ключ към столицата Търновград: Всъщност Ряховец е мястото и основната база на средновековната българска армия. Една армия никога не пребивава в столицата. Тя пребивава на такова място, където има добра комуникация и по най-бърз начин може да бъде достигната до столицата с оглед отбраната й.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!