Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът на чужди инвеститори за развитие на бизнес в района на Кърджали се повишава

Снимка: БГНЕС

Засилен е интересът на чуждите инвеститори към Кърджали, като от местната власт посочват, че сред желаещите да развиват бизнес в района са гръцки и турски фирми.

Интересът на бизнеса към града  е заради близостта на Кърджали до границата, както и заради новите пътища и възможностите на европейските програми. Компаниите искат да инвестират в строежа на нови фабрики. Само за последните месеци четири фирми са изявили желание да купят свободни терени, където да организират дейността си.

Последното запитване е от страна на фирма от гръцкия град Кавала, специализирана в производството на тестени изделия. Тя е сред петте водещи фирми, като целта на компанията е да разшири бизнеса си и да използва страната ни като трамплин за износ на готовите изделия.  Ако това стане, от фирмата гарантират разкриване на поне още 5 спомагателни фабрики. 

Голяма компания от Истанбул също иска да стъпи в Кърджали и да направи завод за автомобилни части. На този етап местната управа може да им предложи терени в южната промишлена зона на града, където от години работи друга турска компания, специализирана в направата на каучукови изделия за големи автомобилни концерни. 

Възможности за развитие на бизнес в района са обсъдени и с  представители на известна  японска компания. Тя също е поискала терен за строителство на  фабрика за производство на автомобилни електросистеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!