Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закани за протест в община Петрич заради нерешен проблем с дървета-убийци

Снимка: БГНЕС

Кметовете на десет села в община Петрич се заканиха заедно с местното население да блокират пътя към границата с Република Македония, заради нерешен 30 години проблем с дървета-убийци.

Не за първи път жителите на селата покрай пътя, водещ до ГКПП Златарево, изразяват острия си протест срещу безотговорността на институциите към проблема с остарелите и изгнили орехови, тополови и чинарови дървета, които рисково намаляват и видимостта за шофьорите. Десетки са смъртните случаи по 17-километровата отсечка, която хората кръстиха „пътят-убиец“:

Там има над 30 смъртни случая. Последната буря, която се изви на 31 юли, събори три големи орехови дървета, едното от които падна върху товарен автомобил, като по чудо без жертви. Не знам какво още трябва да се случи, та някой да поеме отговорността, за да се предприемат спешни мерки.

Кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който е един от инициаторите на поредните протести, уточни, че комисия от общински експерти е направила преглед на около 150-те дървета и е дала становище да бъдат отрязани. Съгласуване има и със сектор „Пътна полиция“ към КАТ-Благоевград. Очакваше се решението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която стопанисва пътя:

Получихме писмо от областното пътно управление ако може Община Петрич да поеме изрязването на дърветата. Според мен не е сериозно да предлагаш на общината да върши задълженията на АПИ.

В понеделник, 10 август, пътят за границата ще бъде блокиран в девет часа сутринта, но това няма да е епизодична проява на протест, уточни кметът на Самуилово: Ще го блокираме всяка седмица по един час до решаване на проблема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!