Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидати за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ проведоха първия си диспут

Майк Хъкаби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидати на Републиканската партия в надпреварата за Белия дом разискваха актуални теми и изясняваха своите позиции по време на първия си партиен дебат в Кливлънд, Охайо, организиран от консервативния канал Фокс Нюз.

Фаворитът в проучванията Доналд Тръмп защити своите противоречиви позиции, като посочи успеха си като бизнесмен. Той подчерта, че неговият опит в бизнеса ще изведе Америка от състоянието на дълг. По време на отговора на въпроса за договора за ядрената програма на Иран, Тръмп използва възможността да коментира, че президентът Барак Обама е некомпетентен. Също по темата с Иран Скот Уолкър заяви, че ако стане президент, ще прекрати веднага договора с Иран, ще убеди и съюзниците да го унищожат и ще говори с Конгреса за по-големи санкции. Ранд Пол пък посочи, че ще проведе нови преговори с по-изгодни условия. Майк Хъкаби заключи, че договорът с Иран прави света по-опасно място.

Във форума в четвъртък вечерта се включиха 10 от 17-те кандидати, като те бяха избрани по популярност въз основа на социологическите проучвания. Форматът бе определен от някои като нечестен. Останалите дебатираха по-рано през деня.

Крис Кристи и Ранд Пол спориха за масовото събиране на данни от телефонните разговори на американците. Пол каза, че е за съхраняване на повече телефонни данни от терористи, отколкото от американски граждани, докато Кристи коментира, че подкрепя сегашната политика и няма да се извинява за това, че защитава живота и сигурността на американците.

Джеб Буш коментира, че няма да бъде поредния Буш в Белия дом с думите: Във Флорида ми казват Джеб, защото си го заслужих. Джеб Буш говори и за нуждата от път за легализиране на недокументираните имигранти. От своя страна, по повод имиграционната реформа, Доналд Тръмп прибегна до твърдения, които накараха републиканците да се чувстват неловко, като например "Лидерите ни са глупави". Тръмп поясни, че неговите изказвания са накарали обществото да говори по-сериозно за недокументираните имигранти, коментира, че репортерите вадят думите му извън контекста и се обяви за изграждане на стена по границата.

Майк Хъкаби предизвика реакции в социалните мрежи по въпроса дали да се даде право на трансполови войнци да служат. Майк Хъкаби заяви, че армията не е място за социални експерименти и целта на армията е да убива и да разрушава.

Дебатите в Кливлъд са една от първите фази на отсяване на кандидатите. Битката е за президентската кампания за изборите през ноември следващата година. Анализатори посочиха, че присъствието на претенденти с по-радикални възгледи, като Доналд Тръмп, са внесли глътка свеж въздух в Републиканската партия. Демократите ще проведат първия си дебат през октомври в Невада. Домакин на събитието ще бъде Си Ен Ен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!