Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнина от убийството от полицай на чернокожия тийнейджър Майкъл Браун във Фъргюсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Градчето Фcргюсън в американския щат Мисури отбелязва първата годишнина от убийството от полицай на невъоръжения чернокож тийнейджър Майкъл Браун. Смъртта на Майкъл Браун доведе до масови демонстрации на много места в САЩ срещу расовото профилиране от полицията. В някои случаи се стигна до сблъсъци между протестиращи и органите на реда като в началото властите във Фъргюсън бяха критикувани за използването на военна техника срещу протестиращите.
 През изминалата нощ стотици участваха в шествие в памет на Браун, което беше водено от баща му. Сред присъстващите бяха религиозни водачи и активисти от цялата страна. Местни медии съобщиха, че събитието е преминало мирно като посочиха, че се е наблюдавало засилено полицейско присъствие.
За днес е планирано друго шествие от мястото на убийството до местна църква. Очаква се събралите да запазят 4 минути и половина мълчание, което да отрази приблизително 4-те часа и половина, през които тялото на Браун е оставено да лежи на улицата след смъртта му.
В края на миналата година съдебни заседатели решиха, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу стрелялия полицай Деърън Уилсън, а през март тази година Департаментът по правосъдие излезе с доклад, който обвини в расизъм полицейското управление във Фъргюсън. Документът доведе до редица оставки, сред които и тази на шефа на полицията. По време на процеса по установяване събитията от злополучния ден преди година Уилсън настояваше, че е действал при самозащита. Застъпниците на Браун са на мнение, че той е бил спрян неправомерно и използването на оръжие е било неоправдано.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!