Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобили образуваха километрична опашка на граничния пункт Маказа

Снимка: БГНЕС

Километрични колони от автомобили се образуваха и тази неделя на граничния контролно-пропускателен пункт Маказа-Нимфея между България и Гърция, който в разгара на лятото е вторият по натовареност след Кулата.

Освен от българи, пунктът се използва масово от румънци и украинци, за които той е най-пряката им връзка с плажовете на Бяло море.

За да влязат в Гърция обаче, често пътуващите чакат над 2 часа. Според очевидци, тази сутрин колоната от автомобили е била над 2 километра като някои шофьори са се отказали и са избрали далеч по-спокойния пункт Златоград.  

Същите дълги колони се образуват и вечер на влизане в България. В разгара на летните отпуски през пункт Маказа-Нимфея на денонощие преминават 10 000 автомобила, сочат данните на гранична полиция. Това е така, защото трасето като трансграничен коридор е най-прекият достъп до гръцките плажове за жителите на Северна Европа.

Оказа се, че Маказа е най- натовареният граничен пункт след Кулата, но с далеч по-малки възможности. Контролно-пропускателният пункт разполага само с по две трасета на вход и на изход, които са крайно недостатъчни да поемат огромния трафик. Въпреки, че проверката на документите отнема не повече от няколко минути, колите са прекалено много и чакането е дълго.

Съществуват и опасения, че преминаването през пункта Маказа-Нимфея ще стане още по-сложно, ако отпадне забраната за камиони и тирове. Вариант за облекчаване на трафика е разширението на пункта, но според запознати, това ще е неизгодно предвид очакванията България скоро да влезе в Шенген, а тогава колите спокойно ще преминават през Гърция.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!