Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" принудителното пенсиониране

Снимка: РАДИО ВИДИН
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за принудителното пенсиониране. Хората, навършили пенсионна възраст, вече не могат да избират дали да останат на работа или не, това се решава от работодателя. Това предложение на БСП бе одобрено от Народното събрание, преди депутатите да излязат във ваканция.

Разговаряхме с видинския народен представител от левицата- Филип Попов.

"Не говорим за принудително пенсиониране, а за една възможност. При липсата на икономика в страната, при липсата на работни места, особено за младите хора, нормално е тези по-възрастни хора, които са навършили своята пенсионна възраст, да могат да се пенсионират при желание на работодателя. В приемната ми във Видин, основният въпрос, с който гражданите се обръщат към мен, е да търсят работа, по-възрастните не за себе си, а за своите деца и внуци"
, заяви депутатът.

От синдикатите обаче са на съвсем друго мнение, те напомнят за минусите.

"Тази промяна по своята същност е дискриминация чрез закона, което, според нас, влиза в противоречие не само с Конституцията, но и с европейски стандарти, отразени в съответните директиви на Европейския съюз"
, каза Деница Нитова, председател на КНСБ-Враца.  

До 2012 г. и законът изискваше бизнесът да освобождава служители, ако имат възраст и стаж за пенсия. Тогава управляващите промениха нормативната база, а сега промениха мнението си.

Николай Цветков от Видин е собственик на фирма за автокранове. Казва, че възрастните хора трудно възприемат условията за работа и издържат на това натоварване, което е съвременният ритъм на ежедневието.

"Тези хора по-добре да намерят други начини за препитание, но не и да се занимават с отговорна и сложна работа. Един кранист не може да бъде в пенсионна възраст и да приема сигналите, и да върши същото като един по-млад негов колега, да речем"
, е мнението на видинския работодател.

И още един представител на бизнеса, Ивайло Йорданов от монтанската община Вършец- има цех за производство на екобрикети и овцеферма.

"Принудителното пенсиониране ще освободи някакви работни места, които би трябвало да се заемат от млади хора, но на практика това ще стане трудно. Аз, като работодател, предпочитам да ми остане на работа човекът, който е обучен, квалифициран за определената работа, а не да наемам човек, който не знам какви качества ще развие. Трагично е положението с квалификацията на младежта- абсолютна безотговорност. Съмнявам се в успешното прилагане на тази мярка", каза пред Ани Цекова работодателят.

Какво мислят по въпроса хората в пред и след пенсионна възраст?

На Наташа Димитрова от Видин, която е учител по химия, й остават две години до пенсия.

"Смятам, че това е правилно, защото има много безработни- млади хора, които би трябвало да заемат съответно освободените места, а този, който е навършил годините и трудовия стаж, да се оттегли достойно. Една от най-уязвимите професии за в бъдеще е учителската. Това може би ще е професията с най-голям дефицит и колеги, които биха желали да поработят след пенсиониране, предполагам, че ще имат възможност"
, е мнението на учителката с 33-годишен стаж.  

Що се отнася до най-младите, които са и най-безгрижни, те не знаят колко пенсионни реформи им предстоят.

Още по темата "за" и "против" принудителното пенсиониране чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59