Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Съдът обяви таксата за повторно пускане на тока за незаконна", засега решението е само за абонатите на EVN, пише вестник "Сега". От дружеството са коментирали, че нередовните клиенти все пак ще плащат за услугата. "Новинар" припомня, че ЕРП-тата събират по 19 лева, за да включат отново тока, и подчертава, че съдебното решение е от последна инстанция. Водещото заглавие на "Дума" гласи "EVN ще прибира такса, която съдът отмени" и пояснява, че дружеството уж твърди, че се съобразява с решението на Върховния касационен съд.
След притесненията за реколтата от слънчоглед от миналата седмица, производители предупреждават и за пораженията от сушата по царевицата. На първа страница, "Земя" съобщава "Царевицата в Добруджа изсъхна", месеци наред не е падал дъжд, рекордните добиви от миналото лято остават спомен. Данните са на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Добрич.
Вицепремиерът Ивайло Калфин отговаря на въпроси на читателите на "24 часа" в днешния брой, акцентът е върху рекордния брой нови пенсионери, близо 56 хиляди души само за шест месеца. Намаление е регистрирано при отпускане на пенсии за инвалидност.
Гора за 20 милиона лева изгоря досега, повечето огнища са заради човешки грешки или умишлен палеж, пише "Монитор", като цитира данни на заместник-министъра на земеделието Георги Костов. Началникът на службата по пожарна безопасност, главен комисар Николай Николов, обобщава, в интервю за "Труд" "Причината за горските пожари се нарича небрежност".
"Само в 9 процента от болниците Здравната каса не е открила нарушения", пише "Сега". Над 300 здравни заведения са проверени през 2014 година, Касата събира едва 60 % от наложените от нея глоби.
Според "Труд", контролът на КАТ е компрометиран от данните в отчетите, пътните полицаи пишели статистиката както си искали. От вестника цитират дългогодишния бивш началник на КАТ в София Алекси Стратиев, според когото, службата е оповестила в интернет смехотворни данни за дейността си през първата половина от годината. От националната полиция се оправдават, че грешките са технически. 
"Летният сезон удари дъното", пише "Телеграф". Статистиката сочи, че през юни приходите на хотелите по Черноморието са намалели с 12 на сто спрямо същия месец на миналата година.
БНБ прогнозира ръст на цените в края на годината и понижаване на лихвите по депозитите и кредитите, пише "Стандарт". 
"Капитал дейли" коментира "Колко е здрава всяка банка ще е ясно след година". Повод е обявената от БНБ обществена поръчка за наемане на международна фирма, която да провери активите на банките и да им направи стрес тестове. 
Комисията за защита от дискриминацията предупреди "Чужди шефове мачкат БГ служителите в офиса", информира "Монитор". Началници от Италия, Гърция и Канада обиждали нашенците заради етноса според зачестили напоследък жалби. Председателката на комисията за защита от дискриминация, доц. д-р Ана Джувалиева заявява, в интервю за "Монитор", че чуждестранните работодатели били агресивни и използват думи на омраза.
"Бомба за енергиен бос" е водещото заглавие на "Стандарт". Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски открил граната, прикрепена към джипа му. Полицаи подозират, че може би става дума за сплашване.
"24 часа" съобщава на челно място за предстояща изложба на Кристо в София през септември по повод 80-тия му рожден ден. 150 творби на Христо Явашев-Кристо щели да бъдат изложени в столична галерия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!