Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България ще се проведе европейски шампионат по парашутизъм

Снимка: montana.bg
136 състезатели ще вземат участие в Осмия европейски шампионат по парашутизъм.

България за първи път ще бъде домакин на надпреварата, която ще се проведе на аеробазата край Монтана, в с. Ерден.

Аероклуб „Монтана“ разполага с най-новата база в България, което логично е повлияло за избора да бъде локацията за провеждането на европейския шампионат. Дисциплините в шампионата са две - акробатика и доцелен скок, поясни зам.-председателят на Българския национален аероклуб Ангел Стаменов.

Той коментира, че нашите състезатели считат за постижение, ако успеят да направят по 100 тренировъчни скока на година. Стаменов припомни, че в края на миналия век в страната е имало 30 клуба, които са се занимавали с парашутизъм, а сега са едва 7. Около 100 души у нас пък се занимават активно с парашутизъм, а със спортен около 50. Спортът изисква сериозна инвестиция от първоначално 5 000 евро за пълно оборудване, а след като се набави екипировката, всеки следващ скок се заплаща, което също не е малък разход. В предстоящия европейски шампионат край Монтана се включват и младежи, каза Ангел Стаменов.

Състезанието по парашутизъм е безплатно за желаещите да го посетят, а България вече е подала и кандидатура за домакинство на световния шампионат през 2018 г.

Шампионатът се открива на 22 август, събота, и ще продължи до 27 август. Добър повод за пътуване до Северозападна България според Златина Йовкова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!