Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението между САЩ и Иран за ядрената програма на страната има големи шансове да влезе в сила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Маконъл коментира, че противоречивото споразумение между Съединените щати и Иран за ядрената програма на страната има големи шансове да влезе в сила.

Контролираните от републиканците две камари на Конгреса се очаква да отхвърлят следващия месец споразумението на администрацията на президента Барак Обама с Техеран. Предложението предвижда смекчаване на санкциите в замяна на намаляване ядрената програма на Иран. В този негативен вот президентът Обама би наложил вето, което може да се задържи при определена подкрепа. Към момента изгледите са в негова полза. Сенаторът Мич Маконъл заяви, цитиран от АП:

Той може да победи с една трета плюс един глас от която и да е камара. Така че, за момента има голяма вероятност той да успее.

В същото време Маконъл допълни, че дори споразумението да влезе в сила, то може да бъде отменено от следващия президент.

Преговорите между Вашингтон и Техеран бяха ябълката на раздора между републиканци и демократи, като напоследък и двете страни похарчиха милиони долари по кампании с цел да се убедят законодателите да гласуват „за“ или „против.“ Демократите са на мнение, че договорът включва възможности за чести проверки и е добро решение, докато републиканците са срещу преговори със западноазитската страна и са за оставане на режима на санкции. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!