Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложеният от Обама договор за ядрената програма на Иран бе подкрепен

Очаква се споразумението да влезе в сила следващия месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложеният от американския президент Барак Обама договор за ядрената програма на Иран бе подкрепен от важни за вота законодатели. Очаква се, въпреки опозицията на републиканците, споразумението за съкращаване на ядрената програма, в замяна на олекотяване на санкциите, да влезе в сила следващия месец.

Към ключовите съюзници се включи и сенаторът – демократ Клеър МакКаскил. В изявление тя подчерта:

Споразумението не е перфектно и никой не вярва на Иран, но за мен е по-ясно, че светът е обединен по този въпрос с изключение на правителството на Израел.

Така МакКасил е поредният декларирал подкрепата си демократ. АП допълва, че в четвъртък сенатор Джо Донъли също е обявил и своята позиция с думите:

Склонен съм да дам възможност на това споразумение за успех.

За да влезе в сила спогодбата, администрацията на Обама има нужда от максимална мобилизация в Демократическата партия. При гласуването в Конгреса договорът се очаква да бъде отхвърлен от стоящите на страната на Израел републиканци. В този случай президентът ще наложи вето, което може да бъде отменено със силно мнозинство. Последното може да се случи, ако към републиканските гласове се присъединят и демократи. За сега обаче, налице са достатъчни индикации, че развоят на събитията ще помогне на Обама да прокара новата политика спрямо Техеран, дори след противоречиви разкрития в медиите.

По-рано АП публикува информация за проектодоговор между Агенцията на ООН за атомна енергия и Иран, който предвижда ирански експерти да извършват мониторинг на едно от местата, където се е смятало, че се разработват ядрени оръжия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!