Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън може да се включи в президентската надпревара

| обновено на 24.08.15 в 08:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън може да се включи в кампанията за Белия дом в предстоящите избори през 2016 година, съобщава американската преса. Според публикациите Байдън вече е провел разговори с потенциални донори и свои съпартийци.

Новината за потенциалната кандидатура на Байдън се появява на фона на намалената от юни насам, почти наполовина, подкрепа за Хилъри Клинтън заради неясни положения около личния ѝ сървър за електронна поща, който тя е използвала по време на мандата си като държавен секретар.

През почивните дни Джо Байдън се е срещнал със сенатор Елизабет Уорън. Уорън е радващ се на популярност прогресивен демократ, за която имаше призиви да се включи в кандидатпрезидентската кампания, но тя на няколко пъти отказа да предприеме подобна стъпка, като в същото време избра и да не се застъпи за никой от кандидатите на своята партия.

Вицепрезидентът Байдън, който е на 72 години, участва в надпреварата за Белия дом през 1988-а и 2008 година, когато не успя да събере достатъчно гласове да бъде издигнат за кандидат на демократите.

Според "Вашингтон пост" съветниците на Байдън са посочили, че той ще обяви намеренията си до края на септември.

Американците и техните делегати ще започнат да гласуват за партийните кандидати през февруари, а изборите за държавен глава на Съединените щати са през ноември 2016 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!