Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

| обновено на 25.08.15 в 10:06

Унгарската ограда срещу миграцията е просто безсмислено пиар упражнение, пише британският "Гардиън". Според авторите на статията краткосрочни мерки като стени и огради в Европа няма да решат кризата, а хората, които са рискували толкова много, просто ще си намерят друг път. Изданието припомня, че България също е построила ограда на своята граница с Турция, като ефектът от това съоръжение се определя като "ограничен".

Според "Ню Йорк таймс" оградата по унгарско-сръбската граница представлява "спорен материален израз на трудното положение, произтичащо от миграционната криза и липсата на сътрудничество между страните от Европейския съюз, които не успяват да се справят с нея". Анализатори, цитирани от вестника, са единодушни, че съоръжението няма да спре мигрантите.
   
Лидерът на отцепилата се от СИРИЗА парламентарна група "Народно единство" Панайотис Лафазанис е внесъл в съда заявление за учредяване на нова партия с това наименование, съобщават гръцките вестници. Новата формация цели да сложи край на мерките за икономии, да спре икономическата и социална катастрофа, да рестартира икономиката на страната и се противопоставя на споразумението с международните кредитори. Нейният лидер Панайотис Лафазанис вчера получи мандат от президента за формиране на правителството след оставката на премиера Алексис Ципрас.   
   
 Междувременно всички вестници в Гърция днес извеждат в заглавия новината, че Ципрас е отказал среща на Лафазанис в рамките на неговия проучвателен мандат за съставяне на правителство от сегашния парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!