Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонио Таяни: Нужни са повече средства за защита на българските граници

| обновено на 30.08.15 в 15:39
Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е единствената стабилна страна в региона в този момент, затова трябва да се отделят повече средства за защита на българските граници - това заяви във Варна заместник-председателят на Европарламента Антонио Таяни. Заедно с премиера Бойко Борисов той участва в работата на Осмия летен университет на младежката организация на ГЕРБ.

Таяни заяви, че Брюксел трябва да промени отношението си  и да приеме членството на България в Шенген възможно по-скоро, тъй като България е символ на стабилност в региона в момента. Той каза също, че ще бъде изработено обединена европейска позиция относно бежанците, подкрепена и от ООН, тъй като това оказва силен натиск върху всички икономики.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че бежанската вълна е огромен проблем за Европа и трябва големите сили - САЩ и Русия да си дадат сметка, че ако не се промени ситуацията, то тогава ни очаква много тежка зима. "Цунамито" нарече той ситуацията в арабския свят и в Африка, защото стотици хиляди жени, деца, възрастни е трудно да бъдат върнати, защото, образно казано, за тях режат глави, каза още Борисов. На предстоящия конгрес на Европейската народна партия през октомври трябва да се говори преди всичко за политика в тази сфера и да се координират позициите.

Той заяви, че най-спешното, което трябва да се направи във връзка с бежанската вълна, е да се прекрати нейният източник. Това, по думите му, са дестабилизираните държави в Африка и Арабския свят:

Трябва големите началници на света да седнат и да го решат. Това не е в нашите възможности. Ние просто само понасяме последствията и те ще бъдат все по-тежки. Само завчера съм командировал 80 полицаи повече на границата, това са пари, които ежедневно даваме. Въпросът не е дали ще ни дадат с 20-30 или 50 милиона евро повече, то не е и това въпросът за Европа. Тези бежанци и тези хора ще останат тук, ще останат в Европа, за тях трябва да се мисли след това за работни места, за обучението на тези дечица, които идват. Това е огромен демографски проблем, който ще дойде.

Премиерът коментира също, че в момента усвояването на еврофондовете е около на 92-93 % . Процентът в грешки на България в усвояването е под 2% и така изпреварваме Италия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!