Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събориха четири от планираните шест къщи в ромския квартал на Гърмен

| обновено на 07.09.15 в 15:36

Четири от планираните шест незаконни къщи в ромския квартал на Гърмен бяха съборени днес. Един човек припадна по време на операцията по събарянето. Той е епилептик и е изгубил съзнание заради силните емоции. Лекар му оказа първа помощ, след което беше откаран в болница. След случая жителите на ромския квартал засипаха с клевети и закани всички институции, дори заплашиха, че ще взривят селото.

Разрушаването започна малко преди обед. В подлежащите на премахване пет незаконни постройки досега са живеели семейства с общо 20 деца. Пасторът в ромската махала Иван Айдаров, чиято триетажна къща също беше за събаряне, заплаши, че ще се запали заедно с дома си. Той обаче е успял да внесе жалба, подкрепена с удостоверение за търпимост на имота си и с платена сума за парцела, около 2 хиляди лева.

Изненадващо дори за служителите от дирекция "Социално подпомагане", в списъка се оказа и домът на Стоян Айдаров, баща на две деца, едно от които със сСн: БГНЕСериозно увреждане. Заради неговия и на още едно семейство казус бе сезиран Международният съд по правата на човека в Страсбург. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството обявиха миналата седмица, че техните къщи, които трябваше да бъдат премахнати на 10 юли, са отложени за края на септември. Заради гневната реакция на жителите  от ромския квартал, събарянето на къщата на семейство Айдарови бе спряно.

От махалата заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище идния вторник. От общо 271 деца, над 60 процента са от ромския квартал на Гърмен.

Ромите смятат, че това е наказателна акция с политически оттенък само спрямо тях, защото никой не коментира незаконните къщи в ромските махали на съседните села Огняново и Дъбница. Те обвиниха местната власт, че са били излъгани с фалшиви скици и реално платени парцели. Повечето от хората твърдят, че имат удостоверение за търпимост. Заради съмнение за издаване на документи с невярно съдържание Окръжната прокуратура в Благоевград също започна проверка, но към момента няма обвинение спрямо бившия кмет Ахмед Башев.

Десетки служители на  полицията и жандармерията охраняваха акцията на ДНСК в ромската махала на Гърмен.


Още снимки от кор. на БНР в Благоевград Кети Тренчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Започва събаряне на пет масивни дву- и триетажни къщи в Гърмен

В 10:30 часа е насрочено събаряне на пет големи, масивни къщи в гетото край Гърмен. Някои от тях са двуетажни, а има и триетажни. Хората от тях имат къде да отидат. Те имат близки, стари къщи, а някои – дори по две къщи. Това заяви за предаването..

публикувано на 07.09.15 в 08:46