Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се разцепи ли БСП във Видин?!

В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим, ще се разцепи ли БСП във Видин преди местните избори.

Всъщност, какво наистина става в БСП-Видин, като че ли тепърва предстои да разберем. Но ако трябва да следваме хронологията, то е редно да започнем от общинската конференция на столетницата във Видин преди две седмици. На нея стана ясно, че БСП не издига кандидатура за кмет на община Видин, а подкрепя досегашния кмет като независим кандидат. Точно на 1 септември 2015 година група социалисти от Общинската организация на БСП-Видин дадоха пресконференция, на която се разбра, че 8 от 25-те номинирани за общински съветници от листата на БСП напускат заради действията на председателя Пламен Трифонов. Те остават в БСП, но заради неговото поведение, сменят партийната организация. Няколко дни по-късно, пак на пресконференция, се разбра, че около 140 членове на общинската организация на партията във Видин са подали молби за напускане и преминаване в друга общинска организация на левицата във Видинска област. И отново причината е несъгласие с водената политика на местно ниво. Същото направи и депутатът Филип Попов - отчисли се от видинската партийна организация в знак на протест срещу водената политика и подкрепата към сегашния кмет Герго Гергов за втори мандат.

"БСП във Видин не се разцепва, настоящото положение на БСП-Видин не е адекватно на съвременните изисквания на обществото. Считам, че БСП във Видин не е в кондиция да проведе добра кампания с този кандидат. Много от социалистите се отчисляват от видинската организация, в крайна сметка ще има реорганизация, т.е. ще има нова общинска организация. Това предстои да се реши на Национален съвет на партията. Ако се снеме политическото доверие от председателя Пламен Трифонов, според Устава на партията, той няма право в срок от една година да заема ръководни и партийни длъжности. Голяма е вероятността на заседание на Националния съвет да бъде снето доверието от Пламен Трифонов", заяви Филип Попов.   

Друго, което съобщи депутатът е, че още преди две години в Националния съвет на БСП е постъпило искане и решение на Областния съвет за сваляне на доверието от Пламен Трифонов, но Националният съвет на партията и Контролната комисия не са се произнесли. На пресконференцията в края на миналата седмица стана ясно и това, че срещу видински социалисти са започнали груби предизборни атаки. Лидерът на младежката организация на БСП във Видин Димитър Велков показа призовка, която е получил от полицията по повод клеветнически публикации в интернет-издания.

Ще се разцепи ли БСП във Видин преди местните избори? Този въпрос зададох и на председателя на общинската организация във Видин Пламен Трифонов.  

"При нас, в Общинския съвет на партията, има подадени 52 молби, които са донесени накуп от едно момиче, което се води областен координатор. От тези 52 заявления, 18 са подписани от един и същи човек, 6 въобще не фигурират в нашите регистри. Това, което ние установихме е, че тези са от т.нар. организации на Митко Велков- Белята и на неговата леля Маргарита Велкова - това са напусналите, т.нар. бежанци. Още преди две седмици аз получих информация, че има план за разцепването на БСП във Видин. Зад този план стоят определени лица и след разцепването на партията, гласовете трябва да се прехвърлят към една личност, мераклия за кмет /на днешната пресконференция Пламен Трифонов заяви, че става дума за Росица Кирова, зад която застава местна коалиция- бел. на авт./. Задачата за осъществяването на този план е поставена от Михаил Миков, но аз не искам да вярвам в това. Във видинската партийна организация членуват 1 236 души. Ненормални, луди неща може да се случат, законно, уставно- не би трябвало, няма причина да бъде снето доверието от мен. Моят мандат изтича по устав през април 2016 година", каза Пламен Трифонов.   

От Националния съвет на БСП съобщиха, че следят процесите, които протичат в БСП-Видин и ще вземат решение на предстоящото заседание в края на тази седмица, за да отчетат всички конкретни факти и аргументи.

Още по темата за разцепването на БСП във Видин чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59