Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математиката е най-трудна, но и най-интересна за учениците

Снимка: Росен Ракаджиев

Математиката е най-трудният, но и най-интересният предмет за повечето български ученици, показват резултатите от допитване на образователния сайт  "Уча.се"  сред около 1500 ученици и родители. Според  анкетата, проведена през август, 80 на сто от младежите обичат да четат книги.

Освен математиката, по-интересни за учениците са българският език, английският, литературата и биологията. Над 60% от тях казват, че гледат видеоуроци и търсят материали онлайн, за се подготвят за училище.

Според младежите  в класната стая трябва да се промени отношението на учителите към тях, учебният материал да бъде по-разбираем, оценките да не бъдат самоцел, учебниците да са електронни, а часовете - по-интересни и забавни. Родителите смятат, че обучението трябва да е по-практическо, уроците - по-лесни за осмисляне, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, а технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.

Около една пета от учениците потвърждават нуждата от частни уроци, а сумата, която родителите най-често заплащат  месечно за тази цел е между 50 и 100 лева, като в София горната граница бива надхвърляна. Макар да казват, че обичат да четат книги, над 70 на сто от учениците прекарват по повече от 2 часа дневно в интернет.

Хип-хопът и поп-рокът са любимите музикални стилове на повечето младежи, а 10% от тях в големите градове и 20 на сто от тези в малките населени места предпочитат чалгата, показват още резултатите от проучването.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!