Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Съединените щати продължават дебатите по споразумението за ядрената програма на Иран

В Съединените щати продължават дебатите по спорзумението за ядрената програма на Иран. Въпреки острата критика от опонентите му, се смята, че американският президент Барак Обама разполага с достатъчна подкрепа да не позволи на контролирания от републиканците Конгрес да блокира договора с Техеран.

В сряда пред Капитолия по време на митинг с привърженици на крайно консервативни виждания кандидатът за президент Донлъд Тръмп използва възможността отново да обвини в некомпетентност президента Барак Обама:

Никога, ама никога през живота си не съм виждал толкова некомпетентно договорена транзакция, колкото договора ни с Иран.

В Капитолия сенатори спореха по въпроса, като лидерът на мнозинството от републиканци Мич Маконъл заяви, че заложеното в документа ще подсили управляващите в Техеран, а демократът Крис Мърфи коментира, че много републиканци са се противопоставили на споразумението още преди да са се запознали с него.

От своя страна, по време на гостуването си в Института Брукингс, Хилъри Клинтън защити постигнатото съгласие между Иран и шест страни, сред които Съединените щати, като поясни, че ако тя стане държавен глава при нужда ще действа твърдо:

Ние трябва да сме наясно, че Иран ще тества следващия президент. Те ще искат да видят до колко могат да заобиколят правилата. Това няма да проработи, ако аз съм в Белия дом.

В същото време телевизия Ен Би Си допълва, че Клинтън е започнала да се разграничава от някои от въшнополитическите решения на Обама, като е заявила, че за разлика от него не би критикувала толкова открито Израел и че Америка е платила за това, че не е прибегнала до сила в Сирия след случая с използването на химически оръжия от режима на Башар ал Асад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!