Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонтан, изсечен в скали, беше открит на Перперикон

Снимка: БГНЕС

Изсечен в скалите фонтан, вероятно част от храм на водните божества, разкриха археолозите на Перперикон. Той е на 17 века, намира се на входа на комплекса и досега се предполагаше, че е цистерна за вода.

Ръководителят на проучванията професор Николай Овчаров уточни, че става въпрос за хидротехническо съоръжение с богати фризове и със сложна система за управление на водата.

Близо 50 обществени и жилищни сгради разкриха още археолозите в края на тазгодишното проучване на Перперикон. Находките са над 1 000, като сред тях има много сребърни и златни монети, както и луксозна бронзова статуетка на Аполон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проф. Н. Овчаров: Това лято на Перперикон доминират археологическите находки от римския период

Археологическите находки от римския период на Перперикон доминират това лято, обяви пред "Хоризонт" проф. Николай Овчаров . По думите му, намереното свидетелства, че животът в това селище е бил добре уреден, въпреки труднодостъпната местност:..

публикувано на 06.09.15 в 15:54

Година на римската епоха на Перперикон

Започва последната седмица от археологическите проучвания на Перперикон за този сезон. Открити са множество важни сгради в центъра на Перперикон, които ще бъдат представени в края на следващата седмица. Днес ръководителят на разкопките проф...

публикувано на 06.09.15 в 12:49

Уникална златна монета и оловен печат бяха открити при разкопките в Перперикон

Уникална златна монета беше намерена по време на разкопки в Перперикон. Тя е изключително рядка и разкрива историята на скалния град през епохата на цар Самуил . Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стандартните, което определя..

публикувано на 09.08.15 в 15:28