Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Близо 25% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно

Снимка: БГНЕС

Близо четвърт от децата, завършили основно образование, не продължават в средно. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при дебата по промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Той призова за нова формула за финансиране на средищните училища, а не както се предлага то да е по общия ред с делегирани бюджети, съобразно броя на учениците:

Финансирането е само един от елементите, който трябва да бъде предвиден, за да оцелеят средищните училища. Неоцеляването им е престъпление. Ако имаме воля, ще предотвратим този риск.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова увери, че средищните училища няма да бъдат закривани, а само - преобразувани в защитени:

Няма да има закриване на училища и няма да има опасност тези деца да нямат достъп до образование. Нещо повече – с текстовете, които разгледахме и преди това, тук не само, че показват законодателна приемственост, но въвеждат статут на защитена детска градина и средищна детска градина, което отново гарантира достъпа до образование и на по-малките деца, включително и гарантирайки техния транспорт. Нещо, което преди не се е случвало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!