Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България на гражданите" стартира подписка "Народът срещу корупцията"

Снимка: БГНЕС

Подписка "Народът срещу корупцията" стартираха от движение "България на гражданите" във Варна в присъствието на вицепремиера и лидер на формацията Меглена Кунева. Тя съобщи, че подписката е започнала вече в 15 области и няма краен срок, но щели да се съберат най-малко 110 000 подписа.

По повод критиките от политическите сили в парламента, които не подкрепиха антикорупционния закон, Меглена Кунева каза, че тя е разговаряла с всички парламентарни групи и е взела предвид всички забележки. Относно анонимните сигнали, Кунева посочи, че още през 2010 г. от ОЛАФ са съобщили, че и те използват такива при разследването на корупцията.

Нова електронна система ще улесни внимателните граждани и чиновници в Европейския съюз да подават още по-просто и сигурно сигнали за подозрителни случаи на Европейската служба за борба с измамите. В съответствие с действащото право ОЛАФ и в миналото е разследвал анонимни сигнали, но ги подлага на по-строга проверка, за да се предотвратят злоупотреби. При новата система технически предпазни мерки гарантират абсолютна анонимност, но позволяват да се влезе в диалог със следовател на ОЛАФ, ако гражданите поискат. Никой не може при това да научи идентичността на човека, който подава сигнала. Системата функционира като анонимна пощенска кутия, посочи Кунева.

Скоро у нас ще пристигнат представители ОЛАФ, за да се информират за развитието с казуса за приемането на антикорупционния закон, стана ясно още от думите на Меглена Кунева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кунева ще внесе отново за гласуване отхвърления проектозакон за борба с корупцията

Според вицепремиера Меглена Кунева напълно нормално е посланиците на държавите от Европейския съюз у нас да присъстват на провелото се вчера заседание на парламентарната комисия по външна политика, посветено на борбата с корупцията. Кунева беше..

обновено на 12.09.15 в 14:19

Кунева: Антикорупционният закон няма да е репресивен орган, а възможност хората да осъществяват контрол над властта

Антикорупционният закон няма да е репресивен орган, а възможност хората да осъществяват контрол над властта. Това каза в интервю за БНТ вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й, ако законът беше приет преди предстоящите местни избори, то той би създал..

публикувано на 08.09.15 в 09:50