Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Баничката поскъпва заради тока", съобщава "Труд". Това е последицаот 20-процентното поскъпване на тока за индустрията, въпреки че пшеницата тази година е по-евтина всравнение с 2014-та. Маята и сиренето обаче, с които се прави най-популярната у нас закуска, също ще поскъпнат, подчертава изданието.

Изчисления на "24 часа" по данни на Статистическия институт показват: "Заплатите по-високи средно с 63 на сто в кризата". Това е водещото заглавие на днешния брой на часовия вестник с пояснението, че заплатите на секретарките са се удвоили, в IT сектора има възнаграждения до 15 хиляди лева, а средната заплата, от 537 лева през 2008 година сега е станала 879 лева.

"КАТ остана без хартия и спира регистрациите", е водещото заглавие на "Телеграф". В "Пътна полиция" са свършили консумативите, пояснява изданието.

На първа страница "Стандарт" предупреждава да търсим обиколни маршрути, ако сме били на път през почивните дни. "400 хиляди в епопея на пътя" по повод голямото завръщане днес, пише вестникът.

От "Новинар" научаваме за възможността да отглеждаме пчели на балкона си благодарение на проект за опазване на пчелните популации на фондация "Имам си кошер". Проектът е ориентиран предимно към пчелари любители, подобна инициатива има в Ню Йорк и Осло.

23 и 24 септември за почивни дни, но не задължително, за децата мюсюлмани заради честването на Курбан байрям, стана ясно от заповед на министъра на образованието проф. Тодор Танев, пише "Труд".

"107 години независима България! Честит празник!", пожелават от "Монитор", където поместват манифеста, с който държавата е обявила независимостта си през 1908 година.

"Честит Ден на независимостта", поздравява "Новинар" на челно място.

"Честита Независимост, българи", казват от "Труд". "Големите губещи след манифеста са Македония и Одринска Тракия", подчертава, в интервю за "Стандарт" историкът, доц. Валери Колев.

"В двайсет и първи век независимостта е фикция", 22 септември е акт на добрата дипломация, от която днес имаме нужда, коментира, в интервю за "Монитор", проф. д-р Искра Баева, преподавател по история в Софийския университет.

В интервю за "Телеграф", историкът проф. Андрей Пантев коментира: "Независимостта днес се споменава много срамежливо". По повод проблема с мигрантите и бежанците, проф. Пантев припомня, че и ние сме преживели подобни кризи и че верската разлика днес не може да бъде фактор в решаване на проблема.

"Западът няма вина за бежанската криза" констатира, в интервю за "Труд", евродепутатът Ханс ван Баален. Вицепрезидентът на Алианса на либералите и демократите в Европарламента призовава: "Нека мигрантите останат там, където са - в Македония, България, Румъния".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!