Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС се събират на неформална среща в Брюксел за нови преговори по бежанската криза

| обновено на 23.09.15 в 08:22
Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза. Ден по-рано страните се ангажираха с разпределянето на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция след трудно заседание на вътрешните министри. Очаква се премиерите и президентите днес да обсъдят допълнителни мерки за контрол на границите и пресичане на трафика на хора към територията на ЕС.

След като вече има решение за балансираното разпределяне на 160 хиляди бежанци на територията на Европа чрез квоти, премиерите и президентите ще се заемат с дългосрочните мерки за овладяване на миграционния натиск. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за единство преди срещата:

С комбинация от мерки за удържане на бежанските потоци и възвръщане контрола по нашите граници, превзети от трафиканти на хора, ние можем и ще се справим с тази криза.

Ще се преговаря по списъка от действия, предложен на 9 септември от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Те включват квалифицирането на Балканските страни-кандидатки за членство като сигурни държави на произход, така че техни граждани трудно да кандидатстват за убежище; подсилване правомощията на европейската агенция за външните граници ФРОНТЕКС, така че сама да извършва принудително експулсиране на нелегални имигранти; увеличаване на хуманитарната помощ за сирийските бежанци в Турция, Ливан и Йордания, така че те да останат в пограничните райони; създаването на доверителен фонд от 1,8 милиарда евро помощ за развиващите се страни в Африка и други.

Преди началото на неформалната среща на върха българският премиер Бойко Борисов ще участва в традиционното заседание на десните лидери от Европейската народна партия, които ще съгласуват позициите си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Решението на ЕС за бежански квоти предизвика протести

Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция.  Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800..

обновено на 23.09.15 в 08:56