Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск беше приет официално в Белия Дом от американският президент Обама

| обновено на 23.09.15 в 17:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск беше приет официално в Белия Дом от американският президент Барак Обама. Главата на римо-католическата църква е на шестдневно посещение в Съединените щати, което включва гостувания във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

Пред множеството от   около 11 хиляди на поляната в Белия Дом президентът официално приветства първия папа с корени от континентална Америка. Президентът Обама и съпругата му Мишел посрещнаха 78-годишния папа, след което военен оркестър изсвири химните на Светия престол и Съединените щати.

Вашето послание за любов и надежда вдъхновява много хора от нашата нация и по света, каза Обама в своята реч преди срещата си с папата:

Вярвам, че въодушевлението около вашето посещение трябва да се отдаде не само на ролята ви като папа, но и на уникалните ви качества като личност. Във вашето смирение, прегръщане на простотата, нежността на думите ви и щедростта на духа ви ние виждаме жив пример на ученията на Исус, лидер, чиято морална власт не идва само чрез думи, но също и чрез дела. 

Обама още наблегна как папа Франциск се застъпва за бежанците и имигрантите и как е един от силните гласове по въпроса с климатичните промени.
Американският президент говори още за ролята на госта си постигане на по-голямо разбирателство и наблягане върху инструментите на дипломацията между страните като даде за пример усилията на папата за поставяне на ново начало в Куба.  

В началото на обръщението си папа Франциск каза:

Дълбоко съм ви благодарен за посрещането от името на всички американци. Като син на семейство емигранти съм щастлив да бъда гост в тази страна, която бе построена от подобни семейства.

Главата на римо-католическата църква увери, че американските католици стоят на страната на равенството:
Американските католици се ангажират да изградят едно общество, което е истински толерантно и приобщаващо, за да се гарантират правата на хората и общностите и да отхвърлят всякаква форма на несправедливост и дискриминация.“
По-късно през деня папа Франциск ще се включи в парад във Вашингтон, ще отслужи молитва в катедралата Сейнт Андрюс и ще извърши канонизация в базиликата на Националния храм на непорочното зачатие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!