Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Големите играчи не искат България да е заселена с бежанци", казва в интервю за "Труд" доц. Златогор Минчев - експерт по киберсигурност. "...Геостратегически сме интересно място... Даже ни пазят от цялата тази динамика с миграцията. Не им трябваме заселени с бежанци, иначе щяха да ни заселят за секунда", казва доцент Минчев.

"Борисов прогнозира бежанска вълна от над 10 милиона души към България", пише на първа страница "Сега". Премиерът подкрепя изцяло инициативата на Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия, допълва вестникът.

Интерпретацията на "Стандарт", също на първа страница - "Идва вълна от 10 милиона бежанци; Европа да направи зона за сигурност в Сирия, предлага Борисов".

И пак на първа страница "24 часа" цитира: "Борисов, на срещата на върха за бежанците: "Зона за сигурност в Сирия";“Ако се налага, може да участваме с контингент“. Вестникът предлага пълния текст на писмото на турския премиер Ахмед Давутоглу до нашия министър-председател по повод бежанската вълна.

"Бакшиши смениха каналджиите", е водещото заглавие на "Телеграф". Таксиджии вземат от мигрантите четворна тарифа, по 2 хиляди евро на курс, товарят бежанци от Гърция, карат ги до Банско. Същото издание цитира и премиера Борисов, който настоявал за глобално решение на кризата, на срещата на лидерите в Брюксел.

"500 жертви на пътя", пише на челно място "Земя". В сравнение с миналата година, отчитаме увеличение на катастрофите, загиналите са с 26 души повече, отчита "Пътна полиция".

"Скача глобата за превишена скорост", уведомява "Новинар" по повод поредното предложение за законодателни промени, с цел засилване на дисциплината сред шофьорите.

Водещото заглавие на "Монитор" е за продажба на класни стаи в специализиран сайт. От вестника са направили справка в обявите за недвижими имоти. Собствениците на сгради на вече бивши училища ги предлагат за старчески домове или производствени цехове. Една от сградите на първото земеделско училище у нас, в Русенско, се продава за 180 хиляди лева.

"ГЕРБ излъга учителите за заплатите", пише "Дума" на първа страница. Вместо обещаните от Бойко Борисов напролет по-високи заплати, през октомври учителите ще получат само бонус, защото няма пари в бюджета, пояснява вестникът.

В свое разследване "Сега" пише: "Българските магистрали - евтиното е скъпо, бързото е бавно". Драмата при Кресна предстои, прогнозира вестникът и дава примери как други европейски държави успешно се справят с пътното си строителство.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев заплашва да съди Патриотичния фронт, защото патентовал наименованието още през януари и само той има право да ползва това име. Депутати от коалицията Патриотичен фронт обаче не се стряскат от тези претенции, пише "Стандарт", като подчертава, че скандалът е интересен заради предизборната обстановка и възможните обърквания от страна на избирателите.

"Големите държави в Европейския съюз подкрепиха единен данъчен праг", пише на първа страница на "Капитал дейли". Министрите на финансите на Германия, Франция, Испания и Италия са подкрепили идеята за специално изслушване в ЕП на плана за единен долен праг на корпоративния данък във всички страни-членки. Българското Министерство на финансите вече обяви, че е против тази мярка.

Рекордна реколта от грозде от 30 години насам, информира "Труд" на първа страница. 100 милиона литра вино повече ще има тази година. Румънски търговци купували по 25 тона грозде дневно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!