Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск изнесе историческа реч в сградата на американския Конгрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск изнесе историческа реч пред американските законодатели. В сградата на Конгреса във Вашингтон, където в речта си наблегна на социалната доктрина на Църквата, той бе посрещнат с бурни овации. Словото му просълзи на няколко пъти ръководителя на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър.

В Американския конгрес папа Франциск призова  да се отвърне с човещина, вместо с враждебност спрямо бежанците и имигрантите, които пресичат граници в търсене на по-добър живот. По време на безпрецедентна сесия на Конгреса в присъствието на законодатели, съдии от Върховния съд, дипломати и членове на кабинета той отправи послание за надежда и толерантност:

Когато непознати сред нас ни призоват за помощ, ние не трябва да повтаряме грешките и греховете на миналото. Ние не трябва да се притесняваме от броя им, а по-скоро да гледаме на тях като на хора, да видим лицата им, да чуем историите им и да се опитаме да направим възможно най-доброто за тях.

В Конгреса папа Франциск говори още за отмяна на смъртното наказание и предложи за ответен удар срещу фундаментализма да се използват "надеждата и изцелението".

Главата на Римокатолическата църква наблегна на нуждата от мерки за борба с глобалното затопляне и коментира, че технологиите и бизнесът е необходимо да работят в посока на социален прогрес.

След речта си папа Франциск се появи на балкона на Капитолия и пред събралите се хиляди заяви: "Благодаря ви! Много ви благодаря! Господ да благослови Америка!".

Следващият акцент в програмата на папата е изказването му утре от трибуната на 70-ата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!