Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната заплаха за резервата "Риломанастирска гора" са пожарите и бракониерите

Снимка: Любомир Лазаров

При общественото обсъждане на плана за управление на резервата "Риломанастирска гора" стана ясно, че основната заплаха за защитената територия са пожарите и бракониерите.

Това е първият план за управление на резервата, обявен за защитена територия през 1986 г.  Екип от над 50 експерти са провели теренни проучвания на растителните и животински видове, почви, води и климат, сподели Ана Ганева, ръководител на проекта:

Специално за "Риломанастирска гора" нямаше достатъчно данни за биологичното разнообразие, така че ние имаме едно качествено ново познание за биологичното разнообразие в тази територия.

48% е залесената част от резервата, средната възраст на горите е 141 години. Само птиците в него са над 125 вида, а бозайниците 38. Всички видове дейности в защитената територия са забранени, с изключение на охрана и опазване от пожари, научно-изследователска дейност и преминаване на туристи по строго определени маршрути. Освен силният антропогенен натиск заради близостта на Рилския манастир, който е най-посещаваният от туристи културно-исторически обект, имаме два сериозни проблема, каза директорът на НП "Рила" Красимир Андонов:

Основно искам да съсредоточим усилията си конкретно в тази глава за превенция срещу пожари и превенция срещу бракониерството. Мога да кажа, че това са двата основни проблеми за резервата, които ние трябва да разрешим в следващия 10-годишен период.

В тази връзка дирекциите на НП "Рила" и ПП "Рилски манастир" ще разработят съвместен проект за изграждане на система за превенция на пожари, като се предвижда противопожарните кули да следят и за нарушения и да служат за метеорологична станция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!