Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Археологически парк Сандански“ ще бъде открит до края на 2015-а година

Снимка: ДНЕВНИК

До края на годината ще бъде готов обектът „Археологически парк Сандански“.  Той се намира в центъра на града и свързва уникални паметници на културата с национално значениев общ ансамбъл.

Епископската базилика, Раннохристиянскияткомплекс и Базиликата на епископ Йоан бяха проучвани в продължение на няколко години. Много артефакти излязоха на повърхността и при изкопни работи в частни имоти, намиращи се в съседство с археологическите обекти.

Преди две години общината започна реализацията на проект, чрез който всички те да бъдат представени в едно цяло като археологически парк. Двете епископски базилики и Раннохристиянският комплекс са били част от античния град, който се намира под Сандански. Едни от най-ценните открития, които, без съмнение, надхвърлят рамките на националното значение са Мартирионът- помещение, в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода, бронзовият кръст, който е на 1500 години и е служел за литийни шествия. Миналата година бе открит кръгъл перистилен двор с мраморна колонада.

Проучването и реставрацията на Базиликата на Епископ Йоан показва великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, и е доказателство, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Струма. Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” се финансира по схемата “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!