Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия

Започна 70-ата сесия на Общото събрание на ООН

| обновено на 28.09.15 в 19:58
Бан Ки-мун
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, заяви при откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун. По думите му, ако Русия, Съединените щати, Саудитска Арабия, Турция и Иран не могат да постигнат компромис, ще бъде безсмислено да се очаква промяна в обстановката в Сирия:

Четири години на дипломатическа парализа в Съвета за сигурност и други държави позволиха на кризата да излезе извън контрол. Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни. В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за разгаряне на конфликта. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност.

Бан Ки-мун призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена в Международния наказателен съд. Според него не трябва да има безнаказаност за тежките престъпления, които се извършват в хода на конфликта.
Барак Обама /сн: ЕПА/БГНЕС/
В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама подчерта, че Съединените щати са готови да работят с всяка държава, включително Русия, за намиране на решение на сирийската криза, като настоя за политически преход в Сирия, така че Асад да бъде отстранен от управлението. 
Виждаме, че някои големи сили се налагат по начин, който противоречи на международното право. Ставаме свидетели на подкопаване на демократичните принципи и човешките права, които са в основата на мисията на ООН. Твърди се, че подобно ограничение е необходимо за справяне с липсата на ред, че това е единственият начин за борба с тероризма или за предотвратяване на чуждестранна намеса в някои държави. По тази логика би трябвало да подкрепяме тирани като Башар Асад, който използва бомби-варели, за да убива невинни деца.

Руският президент Владимир Путин настоя за създаването на широка международна коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. В реч пред Общото събрание на ООН Путин сравни подобен съюз с антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

СнимкаПредлагаме да обединим усилията си за решаване на новите проблеми, пред които сме изправени, и наистина да създадем широка международна антитерористична коалиция. Разбира се, ключови участници в нея трябва да бъдат мюсюлманските държави. Подобна коалиция трябва да се основава на принципите в Устава на ООН, смята руският президент.

Владимир Путин определи като сериозна грешка отказа на Запада да си сътрудничи с правителството на президента Башар Асад в борбата с "Ислямска държава".

Считаме за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските власти, с правителствената армия, с тези, които доблестно се борят с терора. Трябва най-накрая да признаем, че освен въоръжените сили на президента Башар Асад и кюрдската милиция, никой друг реално не се бори с "Ислямска държава" и другите терористични организации в Сирия, каза Владимир Путин.

Тази вечер на Обама предстои среща в ООН с руския президент Владимир Путин. Двамата ще обсъдят конфликта в Сирия и ролята на Москва в Близкия изток. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!