Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските власти премахват незаконен палатков лагер с имигранти на границата с Франция край Вентимилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските сили на реда премахват импровизиран палатков лагер от имигранти и активисти на движението "Без граници" на границата с Франция при град Вентимилия. Задържани са 5 души за установяване на самоличността им.

Акцията се осъществява от близо 200 полицаи. Под техния надзор и без сблъсъци лагерът, приютяващ около сто имигранти, подкрепени от френски и италиански активисти на движението "Без граници", е бил премахнат от фирмите по чистотата. 

Някои от имигрантите се приютиха в пункт на Червеният кръст, други (заедно с активисти) окупираха отново скалистия бряг в знак на протест, целящ допускане преминаването във Франция. Протестът продължава вече трети месец.

Границата между Италия и Франция на пункта при моста "Сан Лудовико", охраняван от френските власти, е временно затворена. Трафикът е пренасочен към съседен пропускателен пункт. Кметът на Вентимилия Енрико Йокулано каза, че местната администрация и гражданите отдавна са искали лагерът да бъде премахнат, тъй като е създавал редица неудобства. Той уточни, че причината за протеста е напълно разбираема, но лагерът е незаконен и имигрантите трябва да пребивават там, където им отреждат италианските власти. В момента в центровете за прием са настанени 98 000 души, съобщи вътрешният министър Анджелино Алфано.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!