Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред кметовете на Града на здравето

Вършец- от тъмнината към светлината

Условията за туристите трябва да се подобрят, смята бившият кмет Ивайло Йорданов

Снимка: Радио Видин
Хвърляме поглед назад във времето и правим опит да намерим успешните и предприемчиви кметове, без усилията на които градовете и селата ни не биха се развивали. Днес погледът ни е към курортния град Вършец, или "Градът на здравето", каквото е логото му. През годините всеки един от градските управници е оставил по нещо, за да се развива градът като успешен балнеоложки център, но винаги има какво още да се желае. Наложителна е промяна в регулационните планове на кварталите с малцинства във Вършец и подобряване на условията за туристите. Така смята един от бившите кметове на Вършец в годините между 2003 до 2007 година Ивайло Йорданов в разговор с Ани Цекова.

Снимка"Вършец е един от "бисерите" на Северозапада, тук има огромен потенциал, който все още не е използван. Проблем са и баните, които са държавна собственост. По мое време водихме преговори с министри за това, че баните трябва да се прехвърлят като общинска собственост. Тогава общината ще може да ги включи в различни европейски програми, да се облагородят, да станат център на балнеологията. Проблем е и довеждащата инфраструктура, вижда се в какво окаяно състояние са пътищата. Трябва да се подобри и инфраструктурата в кв. "Изток" ... силно назряват там проблемите и с медицинско обслужване, и на образование. Бих препоръчал на бъдещите кметове на Вършец да вървят към бързо закриване на ромските училища заради процесите на десегрегация"- съветва бившият кмет на града.  

Работата на кмета е много специфична. Как да бъдеш успешен няма откъде да научиш. Най-важното е да го носиш в себе си- мениджърския усет и да не бъркаш партийните интереси с тези на местната общност, казва бившият кмет на Вършец Ивайло Йорданов. Кои са най-големите предизвикателства и постигнатото в мандата му като кмет на града:

"Кметът трябва да има мениджърски усет. Аз бях издигнат от Инициативен комитет и бях по-независим. Много тежи партийната намеса в някои случаи, защото се различават от интересите на местната общност. А за мен лично беше Снимкапредизвикателство да изградя осветлението в общината. Беше пълна тъмница, нямаше една улична лампа по селата. Беше трудно време, нямаше средства. Най-голямото предизвикателство беше влизането на страната ни в Евопейския съюз- на  1.01.2007 г. в моя мандат и Вършец стана европейски град."


Ивайло Йорданов е и човекът, който направи така, че от 2007 година и в България да има паметник на легендата Владимир Висоцки. Паметникът е висок три метра, изработен е от скулптора Георги Чапкънов и издига ръст между два вековни бора в слънчевата градина във Вършец.

Целия разговор с Ивайло Йорданов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35