Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ преразглеждат стратегията си срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще преразгледат стратегията си за борба с "Ислямска държава" в Сирия и ще насочат своите усилия да работят със съществуващи бойни групи, за които се смята, че имат по-големи шансове да се изправят срещу екстремистите. Досега планът на Пентагона предвиждаше обучение и създаване на войски.

Промяната в действията на Белия дом е на фона на включването на Русия в кризата и критиките за неефективността на досегашните мерки.

По време на телеконференция Кристин Уормът, подсекретар по отбраната, заяви, че новата стратегия е базирана на адаптиране и предвижда работа с внимателно проучени военни отряди, както и снабдяването им с оборудване, което да им помага за подкрепени от въздушни удари сухопътни офанзиви.

До идеята за тази кампания се е стигнало след анализи на успешни акции в североизточната част на Сирия.

В същото време заместник-съветникът по национална сигурност Бен Роудс повтори американската гледна точка, че конфликтът няма да бъде уреден с това една военна сила да победи друга, а посредством политически процеси с участие на различни партии. По думите му, трайно решение е невъзможно, докато Асад е на власт. 

Ние приемаме руските действия като изключително непродуктивни от гледна точка на това, че разрушават възможността за политическо решение. Докато Русия се цели по опонентите на режима на Асад, които не са екстремисти, те подкопават политическото решение, което казаха, че подкрепят. Tе рискуват, както посочи президентът, да попаднат в едно затруднено положение, коментира Роудс руската намеса в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обама ще преразгледа подкрепата на САЩ за сирийските бунтовници

Американският президент Барак Обама възнамерява да преразгледа подхода на Вашингтон да подкрепя силите на сирийските бунтовници. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър в Лондон, след среща с британския си колега Майкъл Фалън . Картър..

публикувано на 09.10.15 в 17:18

Обама се извини на "Лекари без граници"

Американският президент Барак Обама се извини на директора на организацията "Лекари без граници" за бомбардировката срещу болницата в афганистанския град Кундуз, при която загинаха 22 души. Обама е разговарял по телефона и с афганистанския президент..

публикувано на 08.10.15 в 08:59

Барак Обама обеща пълно разследване на бомбардировката над болницата в Кундуз

Служителите на международната организация "Лекари без граници" се изтеглиха от северния афганистански град Кундуз след въздушния удар, при който бе разрушена болница на организацията и загинаха 19 души. "Лекари без граници" отхвърлиха обвиненията, че..

обновено на 04.10.15 в 14:49