Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще се проведе първият дебат на кандидатите на демократите за президент на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес ще се проведе първият дебат на кандидатите на демократите за президент на Съединените щати. В Лас Вегас претендентите се очаква да дискутират теми като икономиката, контрол на оръжията и международната политика. Дебатът ще се проведе на фона на все по-малка разлика между фаворита Хилъри Клинтън и определящия се за демократ-социалист сенатор от Върмонт Бърни Сандърс.

След около шест месеца кампания демократите се готвят да застанат един срещу друг и да защитят своите стратегии за управление на Америка. Двете фигури, които ще бъдат следени с интерес, са на Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс. Медиите тук спекулират, че в последния момент е възможно да се включи и вицепрезидентът Джо Байдън, което би променило играта.

Байдън трябва да вземе решение или преди дебата, или малко след това от логистичи съображения около началото на предварителните избори. Приема се, че ако реши да обяви кандидатурата си на следващия ден, той ще обезсмисли дебата на демократите в Лас Вегас.

Останалите конкуренти на ексдържавния секретар на подиума ще бъдат бившият губернатор на щата Мериленд - Мартин О’ Мали, бившият сенатор от Вирджиния - Джим Уеб и бившият губернатор на Роуд Айлънд - Линкълн Чейфи.

Хилъри Клинтън се очаква да заложи на по-либерални политики, като по този начин да отнеме от избирателите на крайно левия Бърни Сандърс. Но анализатори коментират, че Сандърс може да спечели нови гласове с твърдата си позиция срещу големия бизнес, заставането в полза на правителствени програми за по-бедните и с автентичното си поведение. Критиците му отбелязват, че неговата слаба страна е прекаленото му фокусиране върху икономически програми и оставянето на заден план решаването на социални предизвикателства като междурасовите проблеми и международната политика.

В същото време нагласите са Клинтън да опита да се дистанцира ясно от някои противоречиви идеи на администрацията на президента Барак Обама като действията по конфликта в Сирия и транстихоокеанското споразумение.

Дебатът в Лас Вегас ще се състои между 4.00 и 6.00 часа сутринта българско време на 14-и октомври.

Повече от 20 милиона американци гледаха последния дебат на републиканците. Втората среща на демократите е планирана за 14-и ноември в Де Мойн, Айова, след като републиканците отново дебатират на 28-и октомври в Болдър, Колорадо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!