Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Няма риск за отоплителния сезон

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС
Риск за енергийната система няма, а сигурността на отоплителния сезон не е застрашена, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя каза това по повод предупреждението на синдикатите, че "Мини Марица - изток" може да спре работа през зимата заради парите, които дължат американските централи "Марица - изток" 1 и 3:

Категорично мога да кажа, че енергийната система е подсигурена. Ние направихме вече две заседания, създадох веднага работна група, която да се занимае с тази тема, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система, на енергийния баланс, риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети.

Петкова открои три елемента на енергийната сигурност -  междусистемните връзки, собственият добив на газ и състоянието на газопреносната мрежа. 

Интерконекторът Гърция - България е основен приоритет на правителството в тази сфера,  подчерта тя, защото ще осигури диверисификация на източника на доставките.

Петкова информира участниците в Четвъртия форум „ЕС - Югоизточна Европа", че на заседание на Съвета за развитие е обсъдена възможността в бюджета за 2016 година да бъде увеличена държавната гаранция за проекта с още 30 млн. евро. Тази година МС одобри гаранция от 80 млн. евро за проекта.

Петкова изрази надежда в началото на 2016 г. да бъде завършен интерконекторът с Румъния.

За връзката със Сърбия е осигурено финансиране от българска страна по линия на оперативните програми за конкурентоспособност.

Стартирали сме всички необходими обществени поръчки, свързани с избор на изпълнител, строителен надзор ... Работим активно и по изграждането на интерконектора с Турция.

Петкова акцентира и върху местния добив като фактор за енергийна сигурност в региона. Тя припомни, че изпълнител на проучванията в блока „Силистар" в Черно море ще е компанията "Шел".  Първоначалните геоложки проучвания там са много оптимистични, изтъкна тя

Рехабилитацията и модернизацията на газопреносната мрежа също е от ключово значение, изтъкна Петкова и нарече компресорна станция край  Ихтиман "най-модерната на Балканите". Предстои разширяване на газовото хранилище в Чирен,

Реализирайки всички тези проекти България ще се превърне в един гарант на енергийната сигурност в региона и незаобиколим фактор на газовата карта на Европа, заключи министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!