Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова национална телефонна линия за борба с трафика на хора стартира от 17 ноември

"Поход за свобдата" - София
Снимка: БГНЕС

Шествия, които са част от глобалната инициатива “Походи на свободата“ се провоха тази сутрин в столицата и в още пет града в страната. Събитието е насочено  срещу трафика на хора  и обхваща 26 държави от Австралия до Великобритания. Организатор на инициативата от българска страна е неправителствената организация "Кампания 21", чийто член е и Михайл Стефанов, който сподели:

Една млада жена, която се жени – след два месеца заминава за Германия и той я продава в един бордей.  Принуждават я да извършва сексуални услуги и тя каза, че е стигала до около 40 клиента на вечер. Наказанието за опит за бягство е било рязане на пръсти на едната ръка т.е. говорим за престъпление с изключителна бруталност.

В София участниците се събраха на ъгъла на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" като шествието им приключи пред Народния театър "Иван Вазов", където хората с телата си изписаха номера на новата национална телефонна линия. Тя стартира от 17 ноември, а нейният номер е 0 800 20 100. 

Мениджърът на новата телефонна линия Яна Колева допълни:

Националната телефонна линия е мястото, където хората могат да получат повече информация  за проблема – да се научват как да се предпазват, как да пътуват безопасно, как да работят безопасно и какви са техните права. Също така могат да подават и сигнали, ако те или техен близък или познат е в ситуация на потенциален  трафик на хора.

Статистиката е стряскаща – на всеки 30 секунди един човек някъде по света става жертва на трафик. Средната вързаст на жертвите на трафик е 12 години, като жени и деца най-често са отвличани и продавани от собствените си семейства, живеещи в отчайваща бедност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора. Инициативата е глобална, обхваща градове в 26 държави от Австралия до Великобритания, обясни пред „Хоризонт“ един от организаторите, Михаил..

обновено на 17.10.15 в 17:14