Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем преди да гласуваме на местните избори

Снимка: Радио ВИДИН
Кое е най-важното, което трябва да знаем, преди да гласуваме на местните избори на 25 октомври? За това говорим в "Актуално". Всъщност, очакват ни най-сложните избори. Ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници и на референдум.

Във Видин вече са определени местата за гласуване, а вчера пристигнаха бюлетините за вота. 121 секционни избирателни комисии (СИК) са разкрити в общината за местните избори и националния референдум. Освен в тях, ще се гласува и в 6 подвижни секции. Те са предназначени за трудноподвижните хора, които предварително са заявили в Общината, че желаят да гласуват в подвижна избирателна кутия. По две подвижни секционни избирателни комисии ще има в Дунавци и Градец, по една - в Капитановци и Слана бара. Хората, които се придвижват трудно или имат увредено зрение, ще могат да гласуват в девет избирателни секции на територията на град Видин, които са достъпни за тях. Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на общината са определени по една от избирателните секции в училищата "Св. Св. Кирил и Методий", "Св. Климент Охридски", "Петко Славейков", "Цар Симеон Велики" и Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I". За гласуване на хора с увреждания са предвидени също секции в детските градини "Здравец", "Русалка" и "Синчец", както и бившето училище на улица "Георги Раковски" във Видин. Хората, които се нуждаят от помощ за придвижване в изборния ден, могат да направят заявка по телефона, по електронен път или на място в Общината. Заявките ще се приемат през целия изборен ден, като местната управа ще осигурява автомобил за транспортиране на хората с увреждания. Ден преди вота секционните избирателни комисии ще получат бюлетините и изборните материали. Бюлетините ще се съхраняват в областната администрация под полицейска охрана. По 67 380 бюлетини са доставени за изборите за общински съветници и за кмет на община Видин. Отпечатани и доставени са и бюлетините за изборите за кмет на кметство, а в следващите дни се очаква да пристигнат и бюлетините за националния референдум.

За участие в местните избори във Видин са регистрирани 3 инициативни комитета, две местни коалиции и 18 партии. Претендентите за кметския стол са 11, а за 37-местния Общински съвет- 335. Сред тях е един независим кандидат и един чужденец. Информацията събра Стефка Павлова.

Включването в избирателните списъци е необходимо условие за гласуване. Всеки избирател с валиден документ за самоличност, който е включен в избирателния списък има право да гласува и следва да бъде допуснат до гласуване.

"79 са основните секции плюс 6 подвижни, една секция ще има в Дома в село Вереница и вероятно в болницата. За Монтана гласуване в подвижна избирателна кутия няма да има. Какво може да направи избирател, ако до деня на изборите  установи, че не е включен в избирателния списък или в списъка има непълнота или грешка? До изборния ден - да подаде заявление по образец до общинската администрация за дописване в списъка, като представи съответния документ в случаите, когато е необходим такъв. При непълнота или грешка - да поиска отстраняването им с писмено заявление по образец до общинската администрация", каза Петко Петков, говорител на Общинската избирателна комисия в Монтана.

Над 70 хиляди са били избирателите в списъците на последните парламентарни избори в община Враца. Те са имали възможност да гласуват в 111 СИК. След актуализацията на избирателите, което беше направено преди няколко месеца заради явлението "изборен туризъм", се оказа, че в града под Околчица и близките 21 села има около 65 000 избиратели. От общинската управа оповестиха 10 дни преди вота в кои 40 секции могат да гласуват хората с увреждания. Списъците са качени на сайта на местната управа. От дирекция "Български документи за самоличност" към МВР обещаха пълно съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. В седмицата преди произвеждането на изборите и на националния референдум е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция "Български документи за самоличност" е създала съответната организация за работа за издаване на временни удостоверения, които ще са валидни само за вота на 25 октомври. 378 са кандидатите за 37-те места в Общинския съвет. За кмет на община Враца има 7 претенденти, обобщи Жоро Александров.

По-различното в бюлетината за този вот е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата ѝ. От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната - имената на самите кандидати. На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да издигнем по-нагоре в листата предпочитан кандидат. Първо обаче трябва да дадем гласа си за избраната от нас партия и чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа. На места ще се гласува с по 5 бюлетини - за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове /на някои места в страната/ плюс бюлетината за референдума. До изборите за местна власт остават 5 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03