Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

58 вида ГМО храни ще могат да бъдат внасяни у нас, ако се подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Съединените щати, е водещата тема на "Телеграф". Проектът е публикуван на сайта на Евросъюза. Ще ни засипят и с опасни семена, допълва вестникът. Очаква се 11-ият кръг от преговорите по документа да завърши до дни.

"Отровни ябълки и соя с ГМО на пазара", пише "Стандарт" по повод направени тестове на неправителствената организация "Грийнпийс" и проверка на Агенцията по храните.

"Бизнесът очаква фалити и по-високи цени заради данъка за вредните храни", пише "Сега" на първа страница. Предвижданото облагане дори ще доведе до използване на още по-некачествени суровини, казват от хранителния бранш.

"Токът поевтинява, но с по-малко от процент от 1 ноември", пише "Монитор" и добавя, че окончателното решение на регулатора се очаква на 30 октомври.

Според водещото заглавие на "Труд", тарифата на каналджиите за преминаване на страната ни е 750 евро на човек. Увеличил се е броят на иракчаните, търсещи бежански статут у нас, но сирийците остават най-големият брой бежанци, по данни на специализираните органи.

"Новинар" цитира на първа страница премиера Бойко Борисов: "Нащрек сме на границата за афганистанци и пакистанци".

"24 часа" излиза с водещо заглавие: "Немски депутат сезира Цацаров заради убития афганистанец" и също цитира премиера Борисов, който е заявил: "Притеснява ме, че млади мъже идват от страни, където няма война."

"Евростат завиши двойно дефицита на България за 2014 година", информира "Сега". Причина за това е фалитът на КТБ.

"Дума" също пише по темата със заглавие: "Горанов е излъгал за бюджетния дефицит".

"24 часа“ успокоява, като цитира финансовия министър: "Не ни заплашва санкция от Брюксел" заради увеличения бюджетен дефицит до 5,8 на сто.

"Капитал дейли" отчита периода януари - септември с данните, че има бавно завръщане на чуждия капитал у нас.

"Лекарства изместват химиотерапията, ремисията ще е дълготрайна", съобщава "Новинар" с водещото си заглавие. Става дума за иновативни медикаменти, които навлизат все по-уверено в онкотерапията, поясняват наши медици.

"НОИ олекна с три милиона и 400 хиляди лева за изплащане на трудови злополуки", е водещата тема на "Монитор". Това е само за първото полугодие, пострадали са 6 764 души. Рекордьор по изплатени суми за трудови злополуки е Кърджали.

"Ограбиха с нож учителка в детска градина", съобщава "Стандарт" по повод нападение на крадец посред бял ден, пред очите на децата, над учителка в детска градина в София.

"МОН помилва Ботев и Вазов", е водещото заглавие на вестник "Земя". В просветното министерство обсъждали учебниците да имат пределна цена.

Вицепремиерът Томислав Дончев отчита в интервю за "Труд", че разплащането по оперативните програми от изминалия програмен период е 92 на сто. Тъй като крайният срок е 31 декември, той се надява това да се увеличи до 95 на сто, а всеки резултат повече от това ще се счита за добър.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!