Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборни обещания във Видин, Враца и Монтана

Хората за агитацията: Всичко е предизборна лъжа!

Снимка: Радио Видин
Преди местни избори кандидатите идват с грандиозни обещания. Желаещите да управляват най-бедния регион в Европа си поставят високи цели, защото уверяват, че знаят как се управлява. Обещават за 4 години да превърнат Видин в съвременен европейски град, да го свържат с високоскоростни пътища със столицата, да осигурят високи доходи, нови работни места, висше учебно заведение, да върнат младите хора, да подобрят здравното обслужване и да направят денонощна аптека. Сред още по-смелите идеи са тези за безплатен ток за всички, както и Видин да се превърне в офшорна зона с данъчна ваканция за бизнесмени инвеститори. Чудеса, които трябва да се случат само за четири години, но надали ще се сбъднат. Всички обещават, защото това не им коства нищо...

Някои от претендентите във Видин призоваха още в началото на кампанията да им се гласува доверие, за да продължи усвояването на евросредства по проекти, с които градът видимо ще се промени. Други се борят за сърцата на видинчани със щедри обещания за бъдещето на града като туристически и СПА център, университет, възстановяване статута на Филхармонията, одържавяване на фолклорния ансамбъл "Дунав" и на училището по изкуства, и не на последно място- пари за спортните клубове. Не са забравени и селата, посещавани почти ежедневно от различни лидери и претенденти за
скромните кресла на селските кметове. Но! Всеки избирател ще направи своя избор на 25 октомври. Пламен Коцев попита видинчани вярват ли на предизборни обещания хората:

"Това е предизборна лъжа, няма на кого да повярваме. Не мога да повярвам на никого заради положението на града в момента, скептична съм... Не вярвам, обещават много неща и само това, гледат собствения си интерес..."- смятат хората.

СнимкаГрадът от седмици е облепен с ликовете и обещанията на новите претенденти за кмет на Видин. Хората обаче май не се влияят много от постерите и транспарантите, призоваващи да гласуваме за определен кандидат за кмет или листа за общински съветници - това показа анкетата на Нора Йоцова:

"Прекалено претрупано е, лепят едни върху други плакати, но те не влияят на избора ни, вече сме избрали за кого да гласуваме. Тези пари от плакатите да бяха ги дали на децата от Дома. Прекаляват с тази кампания- ходиш, деца ти бутат разни брошури, хартии..."


Доста оскъдна беше предизборната кампания за местния вот на 25 октомври във Враца. Дали защото един от кандидатите направи маскирана предкампания, чрез която се запозна с избирателите, а и те опознаха него, дали заради непотвърдените усилия за осигуряването на платен вот в неделя, но във Враца по малко неща се разбра, че ни агитират за изборите. За референдума - изобщо да не говорим!

Агитационната кампания бе вяла, но с интересни решения- от традиционните химикалки и тениски до ароматизатор за тоалетна с лика на кандидат за кмет.

Щедри на обещания обаче са претендентите- един от тях си пожела Враца да стане 100-хиляден град, при 60 000 жители население, предаде Жоро Александров.

Тъй като почти липсваше кампания във Враца, на пазара за агитационни материали също не беше кой знае колко весело. Освен традиционните плакати с лика на кандидатите, започнаха да навлизат картичките с размер на визитки, на чийто гръб е отбелязана бюлетината на съответната коалиция или преференция. Креативни се оказаха от една голяма партия, чиято субсидия е многомилионна, след като направиха ароматизатор за тоалетна с лика на своя кандидат за кмет. Това не им стигна, ами наводниха пазара с магнитчета, пак с неговата физиономия, запалки, които раздаваха на деца, химикалки, фланелки… В плакатната война пък пострада един младеж, който беше нашамарен от кандидат за кмет, задето лепял конкуренцията върху неговите постери.

Друг претендент пък започна кампанията си в София. Пусна си снимка пред президентството, като в обяснението поясни, че се е снимал пред Министерския съвет (защото очевидно не знаеше разликата между двете институции). След това същият кандидат заяви, че внесъл проект за изграждането на магистрала между Ботевград и Мездра, а след това заяви готовност да построи и открие за 4 години нова спортна зала - "Арена Враца" с капацитет от 5 хиляди седящи места.

Предизборната кампания във Враца обогати и литературата - един от кандидатите за кмет издаде книга току преди изборите.

Ето мнението на хората от Враца за най-безумните неща от предизборната кампания: "Не беше кампания от типа- борба на идеи, а вадене на безсмислени компромати. Безумните идеи са от кандидати, тотално незапознати с обстановката в града. Чух агитация: изберете този човек за кмет, защото е сирак?! Безумие..."- казват врачани.

В Монтана не бе по-различно. Цял месец Монтана и околията бяха огласяни от различни предизборни обещания, съчетани с различни музикални оформления. Както музиката, така и приказките, кой какво ще прави бяха избрани по вкуса на всеки. Кандидат кметовете и общинските съветници заложиха на това да ухажват с предизборна програма от най-малките, минаха през техните родители, и стигнаха накрая до прабабите и прадядовците. Ще си кажете- за тях, какво, но и за тях имаше по много. Не липсваха и кебапчетата, по-креативните раздаваха брашно, боб, ориз, та се стигна чак и до ключодържатели с образа на любим на "народа" фолк певец.

Интересни идеи за управление представиха кандидат кметовете за следващите четири години. Някои се поунесоха и дори представиха идеите си за следващите 44 години, но важното е да има! Други решиха да разделят общината на градска и селска, така щяло да идват повече пари от Европа. Не липсваха и такива, които хокаха старото и приветстваха да дойде новото. Е, няма лошо, нали все нещо трябва да дойде. Трети градяха, та дори и представиха надграждането до 2022 година, дълъг период- дано да не им е трънлив. Някои заложиха да спечелят избиратели с идеи за инвестиции в района, но си останахме само до думата инвестиции, не и как ще ги докараме до тази Монтана, с този не чак толкова равен път.
Но все пак, кой колко е обещал и дал, и кой колко му е повярвал, ще си проличи само след два дни. Неделята идва, нека гласуваме!

Още за предизборните обещания във Видин, Враца и Монтана може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59