Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност за референдума в Съединените щати

Ниска избирателна активност се отчита на гласуването за референдума в Съединените щати.

Към 11 часа сутринта по Източното Крайбрежие в 40-те секции на територията на Съединените щати са гласували близо 436 души. 
Във Вашингтон гласуването за референдума протича спокойно при ниска активност. 
Както и в останалите страни зад граница за първи път на референдум се гласува по подобие на парламентарните избори, т.е. с откриване на допълнителни секции в зависимост на подаване на заявление или участие на предишни избори. Но ако на парламентарните избори по това време във Вашингтон вече е имало около 100 гласували, към момента (12 часа местно време) по мои наблюдения има около 20  гласували. Избиратели коментираха за Българското Национално Радио, че са научили случайно за референдума, докато други, които са на временно посещение бяха дошли с нагласата да гласуват за местни избори.  
След разговори с някои избиратели стана ясно, че според тях държавата не е направила достатъчно да популяризира референдума. Официални източници от външно министерство посочиха, че са разпратили разяснителна кампания до около 250 адресата в българската общност в Америка, сред които такива на организации и дейци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!