Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съветник- почетна отговорност или длъжност за облаги

Райна Панова: "Честност, доблест, грижа за хората са най-важните качества на общинския съветник. Ако ги има, смелостта в действията му ще си дойде сама"

10
Снимка: Ваня Минева

Как е учреден и как е работил видинският Градски общински съвет през първите години след Освобождението? Как са се провеждали тогава обществените допитвания? Как жителите на Видин тогава са прилагали граждански натиск върху местната власт, когато са смятали, че тя недостатъчно активно работи за обществените интереси на града; как са се провеждали търгове; как са се определяли таксите, глобите и налозите и кой ги е събирал? Кога са заседавали общинските съветници, наричани тогава почетни граждани, и получавали ли са заплати за това? Какво пазят старите документи- консултанти по темата са Светлана Кръстева, началник отдел "Държавен архив" Видин и Мария Новакова, главен експерт в "Държавен архив" Видин.

"Платата прави този, който я получава, зависим", казал го е, още преди да я има на политическата карта държавата България, даскал Петко Славейков.

Правим този паралел, за да се огледаме къде сме днес. Сутрешен коментатор по темата в "Посоките на делника" е Димитър Тодоров- филолог, работил през годините като учител по български език и литература, директор на Младежкия дом във Видин, сега е представител на Комисията за защита от дискриминация във Видин. На изборите за местна власт 2015-та се яви като независим кандидат за общински съветник за Видин.

Държавен архив Видин"Видинският Градски общински съвет е заседавал в следобедните часове- "4 или 5 часа след пладне", пише в протоколните книги. В заседанията са участвали например представители на занаятчийските еснафи- професионални съсловия- бихме казали днес, когато са били разглеждани въпроси, които се отнасят до тях. А когато е бил приеман градоустройственият план, на заседанията са присъствали представители на цялото гражданство. Преди това планът е бил подложен на сериозно обществено обсъждане. Прави впечатление, че винаги се изтъкват аргументи, които показват както предимствата на обсъжданите предложения за гражданите, така и аргументи, които сочат кое решение е по-добро за градската каса, за общинския бюджет", разказва Мария Новакова, главен експерт в "Държавен архив" Видин.

Сега местата за общински съветници във Видин са 37, а кандидатите за тях на последните избори бяха 337. Мандатите в новия състав на Общинския съвет се разпределят така:  ПП ГЕРБ- 9; Коалиция "Единни за Видин"- 9; Коалиция  "Надежда" (Реформаторски блок, Народен съюз, Български Демократичен Център)- 6; БСП- 5; ДПС- 3; Единна народна партия- 2; Земеделски съюз "Александър Стамболийски"- 2 и НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ- 1.

За кмет на Видин в края на седмицата на балотаж отиват Росица Кирова (26%) и Огнян Ценков (22%), които събраха най-висок процент на доверие от общо 11 кандидати за поста.

"Всеки може да следи работата на Общинския съвет. Стига да е заинтересован. Може да го прави не само на място, но и от сайта на Общината. И ще види кой внася предложенията, как се дебатира, как се вземат решенията. Общинският съвет е най-важният управленски орган в общината и работещите в него трябва да са елитни хора- и като подготовка, и като авторитет, и като стаж, и като професионална реализация. Защото това е лицето на населеното място. За съжаление през годините е минимизиран както авторитетът на съветниците, така и интересът към тях. Това е и една от причините за ниската избирателна активност, която е изравнена с тази за избор на кмет. Да си зададем въпроса кой е по-важният? Кметът или листата за съветници? Факт е, че през последните години зад гърбовете на кандидатите за кмет се нареждат не съвсем достойни или прекалено предани нему. Да не говорим за колаборациите, които настъпват след избора на Общински съвет. Е, тези хора могат ли да бъдат обективни?! През последните години в Общинския съвет на Видин са почти едни и същи хора, които са си себедостатъчни, които са си създали една общност и не са в състояние да променят нещата във Видин. Който и да стане кмет, ако той използва механизмите на досегашните кметове- да удовлетворява някакви техни лични интереси и очаквания, той ще си управлява безконтролно. Защото основните функции на Общинския съвет са две- законодателна и контролна", коментира Димитър Тодоров.

Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив Видин"От протоколите, които съм изследвала до сега, не съм забелязала в частта за разходи да се коментира заплащане за работата на общинските съветници", казва Мария Новакова, главен експерт в "Държавен архив" Видин.

"Да, сега се получава възнаграждение. Едно от първите ми предложения щеше да е това- предложение да отпадне заплащането. Или ако остане, да се гласува по веднъж в месеца каква част от тази заплата точно за каква благотворителна цел ще отиде", коментира Димитър Тодоров.

"Ако този обществен ангажимент остане платен, то да се вземат ежемесечни решения за каква благотворителна кауза да се насочат тези пари", категорични са и четиримата кандидати за съветници от Берковица, с които Петя Генова ни среща тази сутрин в "Посоките на делника"- Николай Цветомилов, Борис Борисов, Георги Ганов и Райна Панова- те са заявили желание да бъдат полезни на своя град, но в тази кампания останаха извън състава на Общинския съвет. Засега.

Държавен архив Видин"Гражданският натиск се е изразявал в това, че когато гражданите преценявали, че общинските съветници не са защитили в достатъчна степен или достатъчно енергично техните права, те свиквали градско събрание, вземали решение и излъчвали свои представители, които поставяли пред съветниците исканията на общността", припомня времето непосредствено след Освобождението Мария Новакова и дава конкретни примери- като казуса със собствеността върху острова Гарга ада.

"Потребностите не са се променили. Променили са се и се променят нравите", категоричен е Димитър Тодоров.

"Ролята на Общинския съвет е основна в една община, тъй като решенията, които се вземат от Общинския съвет, се изпълняват от общинския кмет. През последните години обаче бе честа практика решенията на ОбС да се вземат под диктовката на кмета...", споделя своите наблюдения Борис Борисов.

"Наблюденията ми върху работата на последния състав на Общинския съвет в Берковица са, че те са си като едно голямо семейство- не се борят за правата и интересите на гражданите, а гласуват "семейно"- един като вдигне ръка и другите правят същото. Този модел е пагубен за обществото"
, категоричен е Георги Ганов.

"Честност, доблест, грижа за хората са най-важните качества за един общински съветник. Ако ги има, смелостта в действията му ще си дойде сама. Отговорността на общинските съветници трябва да е пред хората, а не един пред друг... Голяма част от общинските съветници през последните години са като гвардия, която мисли повече за своето благополучие, отколкото за хората. Гледат да си вземат възнаграждението и толкова", каза бившият учител от Берковица Райна Панова, кандидат за независим съветник.

В Берковица кандидатите за кметския пост бяха шестима, а кандидатите за общински съветници 156. За кмет на Берковица в неделя на балотаж отиват Димитранка Каменова (35%) и Милчо Доцов (32%). Местата в местния парламент са 21 и се разпределят така: ГЕРБ -6, "С инж. Милчо Доцов за хората от Община Берковица"- 4, БСП- 3, Коалиция "Народен съюз"- 3, Коалиция БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР- 2, "Единни за Берковица"-2, ДПС-1.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59