Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон се провежда парламентарен форум по въпросите на сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американската столица Вашингтон се провежда парламентарен форум с участието на законодатели от 23 европейски държави, Австралия и Съединените щати. Това е третата за последните 12 месеца среща, посветена на изграждане на обща позиция по въпросите на сигурността, след първата във Вашингтон миналата година и във Виена по-рано тази година.

Нашата страна е представена от депутати от различни партии, сред които Димитър Лазаров от ГЕРБ, Атанас Атанасов от Реформаторския блок, Филип Попов от "Коалиция за България", 

Представителите на българската делегация застават зад становището, че ситуацията в Турция е едно от най-големите предизвикателства за сигурността.

За Българското национално радио депутатът от Филип Попов заяви, че заради многото бежанци в Турция и възможността за дестабилизиране на обстановката около предстоящите избори в южната ни съседка, както страната ни, така и целият Европейски съюз е в озиция на непосредствена заплаха.

Имаме неадекватна, по-скоро липса на някаква политика или визия за справяне с тероризма. Мисля, че трябва да има една целенасочена политика и на Европейски съюз, и на нашите партньори от тази страна на Океана (на Америка) по отношение на стабилизация на процесите и в Турция, и в Сирия.

Заместник–председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде за пример консенсуса в Съединените щати по темата за борба с тероризма:

В България по тази тема не трябва да има политизиране, a трябва да се търси възможност да приемане на най-добро законодателство, което е да е съотносимо с добрите практики, които вече са наложени в развитите демократични общества и България просто да се възползва и да бъдем обединени в окончателното финализиране на законопроекти.

Форумът продължава и през днешния ден, като в програмата предстоят дискусии по финансиране на политики за борба с тероризма и киберсигурност.

Това е третият форум след подобни събития във Вашингтон от миналата година и Виена по-рано от тази година.

Във Вашингтон Цветанов в качеството си на председател на предизборния щаб на ГЕРБ коментира и предстоящия втори тур на местните избори. Той посочи, че успехът на партията се дължи както на изпълнените обещания, така и на добрата структура не само на терен, но и като система. Според него ГЕРБ допринася за търсената от ЕС и американските ни партньори устойчивост и стабилност:

Това, което направихме в един месец предизборна кампания, е това, което успяхме да направим за нашите избиратели – да бъдат информирани, да бъдат запознати с качествата на нашите кандидати. За първи път имаме толкова избрани кметове на първи тур, което означава признание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!