Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо да изберем екологично отопление

Как да се топлим през зимата без пепел, сажди и дим

Снимка: Радио Видин
Идва зима, навън захладя, а с това започва и отоплителният сезон. Всеки сам, според джоба си, решава с какво ще стопли дома си в студените дни и нощи. Ако искате оптимална температура на достъпна цена, без да имате котел за парно или печка на дърва, тогава може да опитате комплексни решения. Комбинация от електрически уреди и парно, например. Ако искате отопление с електричество, най-добре да помислите колко би могла да се вдигне сметката ви, за да можете да поддържате оптимална температура в целия апартамент или къща. Само с един климатик няма как да стане, ако трябва да топлите две и повече стаи, ще трябва да включвате повече от един уред.

Традиционно видинчани предпочитат отоплението на твърдо гориво- дърва и въглища, показа нашата анкета:

"Топлим се с дърва и въглища, на парно. Отнема ми около 15 минути да изчистя пепелта и да заредя котела, но когато трябва да се чистят кюнците отнема повече време. Отопляваме се на ток, и смесено на дърва и въглища. Живеем на село, греем се с дърва и въглища, но сега си купихме и климатик, почти еднакво е като разход, но поне не се мъчим да чистим..."
- казаха видинчани.   

Трябва да сте въоръжени с търпение, ако всеки ден зареждате и почиствате печките и камините си. Цепене на подпалки, изнасяне на пепел, чистене на саждите от кюнците, ако това ви е познато- тогава сте го изпитали на гърба си.

Снимка: фирма КомандКак да направим живота си по-лесен, като става дума за отопление и кое гориво е по-екологично- избрахме да ви разкажем за отоплението с пелетни горелки. Целият цикъл по запалване, поддържане на определената температура и гасене е автоматичен. Горелката работи на три степени на мощност, като превключването на степените е автоматично. Безспорно удобство, чисто и ефективно, с малко отпадъчен продукт- такова е отоплението с пелети, които можем да намерим на пазара. Ако имате котел за парно и желание да преминете към такова отопление, е необходимо закупуването само на горелката, която се адаптира към котела, и бункер за съхранение на този вид твърдо гориво.

"Ако пелетите са добри, отпадъкът е шепа пепел, но има и по-некачествени. Хората, преминали към този вид отопление, са в еуфория след като са били на дърва и въглища преди. Най-добри са дървените пелети с 4700 калории, веднъж заредили горелката, не се пипа изобщо 4 дни. При автоматичен режим горелката сама следи градусите, няма опасност от прегряване. СнимкаОт начало гори на трета степен, докато достигне близо до зададената температура, след това връща на по-икономичната втора степен на горене, а след това и на най-икономична първа степен. Има и режим таймер- може да го нагласите сутрин в колко искате да се включи, на обяд, и вечер по същия начин"
- разказа Йоан Христов от видинска фирма за производство на пелетни горелки.

Най-новият продукт на пазара са камините за отопление с пелети. Те се считат изцяло за екологично чисто гориво. Емисиите въглерод от изгарянето на дървесните гранули не изменя съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата.

"Пелетите отделят изключително малко пепел, около 1 - 2 процента. Димът е бял, наподобява пара, няма задушлива миризма като твърдото гориво при изгаряне"- каза още Йоан Христов.  

Работата с горелката е много опростена, подходяща е за възрастни хора.

"Аз съм инвалид, незряща съм, децата ми поставиха такава горелка тази година. Това е благодат за хора като нас възрастните. Няма цепене на дърва, вкарване и мъкнене на въглища. Системата сега сама се включва, сама се изключва"- потвърди в ефир и слушателка на Радио ВИДИН.
 
Още за пелетните горелки като вариант за отопление може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18